Hlavní obsah

Karanténa a volba prezidenta 2023: Covid, speciální opatření a pravidla hlasování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu 2023 bude možné volit prezidenta České republiky, i pokud vám bude v té době nařízená karanténa či izolace kvůli covidu-19. Speciální volební pravidla vzešla z vládního návrhu zákona schváleného na podzim 2022 oběma komorami Parlamentu. Podobná platila již dříve pro volby v letech 2020 a 2021.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Drive-in volební stanoviště v Hradci Králové při volbách na podzim 2020. Ilustrační foto

Článek

Speciální možnosti hlasování upravuje jednorázový zákon č. 411/2022 Sb. Použije se také pro případná krajská a místní referenda, která se budou konat současně s volbou prezidenta.

Řádné hlasování probíhá na území ČR v pátek 13. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 14. ledna od 8 do 14 hodin. Pro druhé kolo byly stanoveny pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a sobota 28. ledna od 8 do 14 hodin. Pro zvláštní způsoby se dny i časy liší.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Karanténa, izolace, pozitivní test: Jak hlasovat

Kromě běžné kontroly totožnosti (občanského průkazu, pasu) je zapotřebí také doložit nařízení karantény nebo izolace jedním z těchto způsobů:

  • potvrzením vydaným poskytovatelem zdravotních služeb,
  • rozhodnutím krajské hygienické stanice anebo jiným věrohodným způsobem,
  • čestným prohlášením o své karanténě a izolaci, které vyplníte a podepíšete před komisí,
  • věrohodným listinným nebo elektronickým potvrzením o pozitivním výsledku testu na přítomnost viru.

Pokud půjdete cestou čestného prohlášení, potřebujete tedy i psací potřeby. Pro volbu samotnou je nevyužijete, na hlasovací lístky se nic nepíše.

Pokud máte voličský průkaz, musíte jej i v tomto případě před hlasováním předat komisi. S průkazem je možné volit i v okrscích a stanovištích, do nichž nepatří vaše trvalé bydliště. Při volbě prezidenta tvoří celá země jeden obvod, konkrétní místo vašeho hlasování nemá vliv na výsledek.

Jak získat a uplatnit voličský průkaz v jednotlivých volbách

Volby

Zákon vyjmenovává tři formy využití aktivního volebního práva z karantény a izolace:

1. Hlasování z auta (drive-in stanoviště)

V každém okresu bude nejméně jedno místo pro průjezd vozidel, v Praze alespoň pět. Zřízení zajišťuje Policie a Hasičský záchranný sbor. Zde bude možné hlasovat pouze v předstihu ve středu 11. ledna 2023 (v 1. kole) a ve středu 25. ledna 2023 (v 2. kole).

Seznam stanovišť a území, pro která slouží, zveřejní kraje na svých webových stránkách nejpozději 15 dnů před prvním kolem. Bez voličského průkazu musíte jet na místo určené pro své bydliště. Pokud máte průkaz, můžete volit i jinde.

  • Takto lze odevzdat svůj hlas ve středu 11. ledna a ve středu 25. ledna od 8 do 17 hodin. Po 17. hodině budou ještě smět hlasovat lidé z aut, která v ten čas budou čekat u stanoviště ve frontě.
  • Z auta se nevystupuje, postačí stažené okénko. Jedním autem může přijet i více voličů.

Pokud se ve vaší obci koná místní referendum, stačí hlasovat ve stanovišti pro okres, kam obec spadá. V tomto případě není nutné se nacházet na území své obce.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

2. Pobytová a zdravotnická zařízení

Do této kategorie patří například zdravotnická zařízení s lůžkovou péčí, školská zařízení pro ochrannou výchovu či věznice. V případě jejich uzavření mohou volit lidé žijící v nich i jejich zaměstnanci.

Krajské úřady musí zřídit alespoň jednu speciální komisi pro hlasování pro každý svůj okres. V Praze musí magistrát sestavit alespoň pět komisí pro hlasování.

  • Komise sama přijede do uzavřeného zařízení.
  • Vyhrazenými časy pro hlasování v 1. kole jsou čtvrtek 12. ledna od 8 do 22 hodin a pátek 13. ledna od 8 do 18 hodin. V případě potřeby může být ještě prodloužena.
  • Pro 2. kolo se jedná o čtvrtek 26. ledna od 8 do 22 hodin a pátek 27. ledna od 8 do 18 hodin, pokud se bude konat.

Pokud jste v zařízení na území obce, v níž máte i trvalé bydliště a kde se koná místní referendum, můžete hlasovat i v něm.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

3. Hlasování do zvláštní přenosné urny

Tato možnost slouží všem, kteří nemohou využít drive-in hlasování nebo jej nestihnou. Stejně jako u pobytových zařízení i zde k vám přijede speciální komise pro hlasování zřízená vaším krajem.

Pokud toto hlasování chcete využít v 1. kole, musíte do čtvrtka 12. ledna do 20:00 zatelefonovat na úřad kraje, v němž bydlíte. Kontaktní číslo se objeví na krajském webu nejméně 10 dnů před prvním kolem. Pro 2. kolo máte čas do čtvrtka 26. ledna do 20:00.

Při hovoru od vás úřad bude potřebovat znát jméno a příjmení, datum, adresy a okresy míst trvalého a současného pobytu a telefonní číslo.

  • Hlasování bude probíhat v pátek 13. ledna od 8 do 22 hodin a v sobotu 14. ledna od 8 do 14 hodin. Krajský úřad může v sobotu dobu prodloužit až o tři hodiny.
  • Komise vás při svém příjezdu kontaktuje. Můžete se domluvit, jestli chcete volit přímo u sebe doma, na chodbě, nebo před domem. Komise počká 10 minut. Pokud do té doby nepřijdete, vyloží si to jako odmítnutí hlasování.

Mimo volební místnost jde hlasovat i za běžných okolností, které nesouvisí s covidem-19. Volební zákon to dovoluje ze závažných (hlavně zdravotních a rodinných) důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám