Hlavní obsah

Neschopnost Trumpa stála Američany životy, kritizovala Harrisová prezidenta

Milwaukee

Neschopnost prezidenta Donalda Trumpa v boji s pandemií covidu-19 stála Američany životy i živobytí. V projevu na sjezdu Demokratické strany to ve čtvrtek řekla Kamala Harrisová, která zároveň přijala kandidaturu na viceprezidentku USA. Ostře svého nástupce kritizoval také bývalý prezident Barack Obama. Podle něj Trumpovy kroky vedly ke smrti 170 tisíc Američanů, ztrátě pracovních míst i poškození pověsti USA ve světě.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Senátorka Kamala Harrisová

Článek

„Neschopnost Donalda Trumpa vést stála (Američany) životy i živobytí,“ prohlásila senátorka za Kalifornii. Spojené státy jsou před nadcházejícími prezidentskými volbami podle ní „na rozcestí“. „Právě teď máme prezidenta, který mění naše tragédie v politické zbraně,“ dodala Harrisová a vyzvala, aby lidé místo Trumpa poslali do Bílého domu 77letého Joea Bidena. Podle ní bude prezidentem, který Ameriku sjednotí.

Biden si za viceprezidentku vybral senátorku Harrisovou. Trump ihned zaútočil

Volby USA

Pokud by Biden a jeho tým v listopadových volbách zvítězili, byla by 55letá Harrisová první političkou tmavé pleti, která by zastávala funkci viceprezidentky USA. Rodiče Harrisové přišli do Spojených států jako imigranti – matka z Indie a otec z Jamajky.

Biden je oficiálním kandidátem na prezidenta USA

Volby USA

Nezvykle ostře se na adresu současného šéfa Bílého domu vyjádřil jeho předchůdce Barack Obama. Podle něj Trump svou roli prezidenta nikdy nebral vážně, nedokázal do ní dorůst a úřad amerického prezidenta využívá k tomu, aby pomohl sobě a svým přátelům. Chová se, „jako by to byla další reality show, díky níž se mu dostane pozornosti, po které touží,“ řekl na Trumpovu adresu Obama.

Ztrácí Biden náskok? Průzkumy se diametrálně liší

Volby USA

„Důsledky jeho selhání jsou vážné. 170 tisíc mrtvých Američanů. Miliony pracovních míst pryč... Naše nejhorší pudy probuzené, naše hrdá pověst ve světě vážně pošramocená a naše demokratické instituce ohrožené jako nikdy dřív,“ dodal Obama. V sázce je podle něj nyní samotná americká demokracie.

Trump už před začátkem dnešní části sjezdu demokratů svého předchůdce v úřadu kritizoval. „Prezident Obama neodváděl dobrou práci,“ řekl. Špatná práce Obamy i Bidena je podle současného prezidenta důvodem, proč v roce 2016 kandidoval a nakonec usedl v Bílém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám