Hlavní obsah

Všeobecná deklarace lidských práv: nejvýznamnější dokument 20. století

– PRAHA
Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Literární soutěž středoškoláků k 60. výročí vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Motto soutěže zní: "Jsou lidská práva aktuální i pro nás? Platí pro každého z nás?"

Článek

Letošního 10. prosince to bude právě 60 let, co byla přijata Všeobecná deklarace lidských práv. Tento dokument, který uznává rovnoprávné postavení všech lidí bez ohledu na pohlaví, rasu, národnost a náboženství, vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů.

Soutěž, která má za cíl připomenout toto významné výročí, podpořit výchovu k občanství a rozvoj vzdělávání v oblasti českého jazyka a literatury, proběhne pod záštitou ministra školství Mgr. Ondřeje Lišky a předsedkyně České komise pro UNESCO, prof. RNDr. Heleny Illnerové, DrSc. Mediálním partnerem je Český rozhlas.

Příspěvky do soutěže, literární práce bez omezení formy a žánru v maximálním rozsahu pěti stran, mohou účastníci odevzdávat do 15. října. Téma zní: „Všeobecná deklarace lidských práv po šedesáti letech: Nejvýznamnější dokument 20. století?“

Zdařilé práce postoupí ze školních kol do kola ústředního, ve kterém odborná porota vybere tři nejlepší. Vítězové, kteří budou slavnostně vyhlášeni 10. prosince v Zrcadlové síni MŠMT, budou oceněni ministrem a obdrží Čestné uznání České komise pro UNESCO. Nejlepší práce budou navíc vydány ve sborníku.

Další informace získáte na stránkách www.uiv.cz

Všeobecná deklarace lidských práv je právně nezávazným dokumentem, jelikož se nejedná o mezinárodní smlouvu, avšak její politická autorita je celosvětově uznávána. Deklarace byla přijata OSN jako rezoluce č. 217/III.A a výročí jejího přijetí se každoročně slaví jako Den lidských práv. Její znění si můžete přečíst například zde: http://juristic.zcu.cz/dostal/docs/udhr_cz.htm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám