Hlavní obsah

Studenti si vyzkouší vyjednávací schopnosti na modelu Evropské unie

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V prvních listopadových dnech bylo spuštěno výběrové řízení do letošního ročníku Modelu Evropské unie, vzdělávacího projektu organizovaného Asociací pro mezinárodní otázky. Projekt samotný proběhne v prvních třech měsících roku 2009.

Článek

Společně s Modelem OSN a Modelem NATO tvoří Pražský studentský summit, unikátní setkání českých studentů středních a vysokých škol. Přihlášky do Modelu Evropské unie mohou zájemci posílat do 9. prosince 2008.

Model Evropské unie je určen studentům českých vysokých škol a svým zaměřením a náplní je projektem v České republice ojedinělým. Hlavní součástí jeho programu je simulované jednání Rady EU, klíčového legislativního orgánu Evropské unie.

V rámci simulace přebírají studenti role ministrů zahraničních věcí a hájí zájmy svých členských států. Nabitá agenda umožňuje účastníkům blíže poznat aktuální témata, která hýbou současnou Evropskou unií, avšak nejen to.

Velkým přínosem pro studenty je i šance zkusit si své argumentační a rétorické dovednosti, které jsou hlavním pracovním nástrojem všech současných i budoucích diplomatů. „Model Evropské unie je dobrou příležitostí vyzkoušet si své vyjednávací schopnosti a poznat fungování Rady EU v praxi,“ říká Jan Kužvart, bývalý účastník projektu, jenž za jednacím stolem hájil zájmy Kyperské republiky.

Co se týče časové struktury letošního ročníku, v lednu a únoru proběhnou dvě přípravná setkání, která umožní účastníkům nahlédnout do problematiky, která je bude provázet během závěrečných jednání. Ta proběhnou v rámci konference Pražského studentského summitu, jež se koná v první polovině března v hotelu Hilton Prague.

V neposlední řadě je Model Evropské unie jedinečnou příležitostí setkat se s osobnostmi z oblasti diplomacie, žurnalistiky či akademické sféry. Ti se každoročně účastní projektu za účelem podělit se o své dlouholeté zkušenosti a diskutovat se studenty o aktuálních evropských otázkách. V minulých letech přijali pozvánku například bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda nebo bývalý eurokomisař Pavel Telička.

Model Evropské unie je unikátní příležitostí, jak prověřit své schopnosti, poznat nové lidi a dozvědět se více o současné evropské problematice. Více informací o projektu i o tom, jak se přihlásit naleznete na: eu.studentsummit.cz. Uzávěrka pro letošní ročník je 9. prosince 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám