Hlavní obsah

V novém školním roce čeká na slovenské učitele a žáky řada novinek

Novinky, Scio, Pravda, SME

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vládní koalice prosadila reformu školství. Ve čtvrtek schválený školský zákon obsahuje desítky změn. Koalice, která reformu prosadila, neakceptovala ani jednu z připomínek opozičních poslanců. Slovenští učitelé mají obavu, že se na změny, se kterými se začne již od září, nestihnou připravit.

Článek

Návrh školského zákona prošel díky hlasům 79 ze 150 zákonodárců. Nový zákon o výchově a vzdělávaní nahradí v současnosti platný zákon z roku 1984. Slovenský systém vzdělávání má nyní více zapadat do evropského rámce. Nejpodstatnější změnou je zavedení státního vzdělávacího programu, který školám dává možnost vytvářet si vlastní školské vzdělávací programy.

Ministerstvo školství chce, aby žáci místo biflování více samostatně mysleli a aby mohli více uplatňovat vlastní tvořivost.

Zákon mění i podobu slovenských státních maturit. Jejich externí část byla dosud třístupňová, nyní bude pro všechny studenty jednotná. Koalice prosadila také omezení pro víceletá gymnázia. Ta budou moci přijímat do osmiletého studia maximálně 5 % žáků z populačního ročníku. Tím má být zamezeno nadměrnému odlivů nadaných dětí ze základních škol.

Více jazyků, méně žáků ve třídě

Novinkou je i rozšiření výuky cizích jazyků na základních školách. Nyní se děti budou učit dvěma cizím jazykům. S prvním přijdou do styku ve třetí třídě, s druhým v šestém ročníku. Kvalitnější vzdělávání má umožnit také stanovení přísnějších limitů pro maximální počet žáků ve třídě.

Zákon má začít platit již od září. Školy přitom upozorňují, že v tak krátkém čase nejsou schopny splnit povinnosti, které jim nová legislativní norma přináší.

Ministr školství Ján Mikolaj se však učitele snaží uklidnit. "Učební osnovy budou dělat podle státního vzdělávacího programu, který už je k dispozici," uvedl minulý týden v rozhovoru pro deník SME. Dodal také, že tempo reformy, kterou považuje za nejdůležitější zákon současné Ficovy vlády, bude pozvolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám