Hlavní obsah

Palachův odkaz je stále živý

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tento týden se nesl ve znamení pietních vzpomínek na Jana Palacha, který se před 39 lety upálil na protest proti okupaci naší země vojsky Varšavské smlouvy. Historici a představitelé Filozofické fakulty Univerzity Karlovy již nyní chystají řadu projektů, které mají v příštím roce veřejnosti připomenout jubilejní výročí Palachova tragického skonu.

Článek

Připomínkové akce ke čtyřicátému výročí Palachova činu chystá společně Filozofická fakulta UK v Praze, Studentská rada FF UK, Národní muzeum a Ústav pro studium totalitních režimů. 

Palachův odkaz připomenou dvě knižní publikace s DVD, výstava a konference pamětníků a historiků. V příštím roce vyjdou dvě knižní publikace o Janu Palachovi, jejichž přílohou bude i DVD. První publikace vyjde ve formě sborníku, v němž čtenáři naleznou například příspěvky historiků Petra Blažka a Lukasze Kaminského nebo filozofa Ladislava Hejdánka. Druhý svazek přinese unikátní dokumenty a fotografie z vyšetřovacího spisu StB Akce Palach. DVD příloha bude obsahovat filmy - snímek Stanislava Miloty Jan 69, Ticho Milana Peera a Příběh Palachova hrobu Dobroslava Zborníka. Kromě toho smá DVD obsahovat i Československé filmové týdeníky z roku 1969.

Výstava o Janu Palachovi s fotografiemi a trojrozměrnými exponáty bude připravena v budově Národního muzea. Třetí připomínkovou akcí bude konference o činu Jana Palacha a následných reakcích na tuto událost v naší zemi. Konference se účastní historici i pamětníci. Na FF UK bude na programu i promítání filmů o Janu Palachovi.

Po revoluci byl Palach oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka

Jan Palach byl studentem dějepisu a politické ekonomie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Svůj nesouhlas se sovětskou okupací Československa se rozhodl 16. ledna 1969 demonstrovat sebeupálením u Národního muzea. Následkům popálenin podlehl o tři dny později.

Akce připomínající 40. výročí Palachova činu

  • Knižní publikace - 2 svazky spojené s DVD (předpokládané datum vydání v prosinci 2008)
  • Výstava v Národním muzeu (zahájení v polovině ledna 2009)
  • Konference spojená s filmovým seminářem (v lednu 2009)

Palachův pohřeb se 25. ledna 1969 proměnil v manifestaci za svobodnou společnost a demokracii. Odkaz tragicky zesnulého mladého muže dodnes připomíná například pamětní deska s Palachovou posmrtnou maskou na budově Filozofické fakulty, která je dílem sochaře Olbrama Zoubka. Po pádu komunistického režimu byl Jan Palach oceněn in memoriam nejvyšším československým státním vyznamenáním - Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám