Hlavní obsah

Katastrofa v Černobylu začala jako obyčejný experiment

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pětadvaceti lety došlo k největší jaderné katastrofě na světě. Ve 4. reaktorovém bloku jaderné elektrárny Černobyl došlo k těžké havárii, která měla za následek smrt 31 lidí, zranění 140 lidí a evakuaci na 100 tisíc obyvatel.

Článek

Černobylská elektrárna je 18 kilometrů od města Černobyl, 16 kilometrů od hranic s Běloruskem a 110 kilometrů severně od Kyjeva. Stavba elektrárny začala v 70. letech, čtvrtý reaktor byl dokončen roku 1983, další dva reaktory byly v době havárie rozestavěny. V době katastrofy elektrárny produkovala 10 procent ukrajinské elektřiny.

Za havárii mohl nevinný experiment, který byl odstartován 25. dubna 1986. Čtvrtý reaktor měl být odstaven, předtím se měl provést úkon, při němž se mělo ověřit, zda elektrický generátor bude schopen i po rychlém uzavření přívodu páry do turbíny ještě asi 40 vteřin napájet čerpadla havarijního chlazení. To je pro životnost elektrárny nezbytně důležité. Test však nebylo možné předtím provést a odstavení reaktoru se jevilo jako vhodná příležitost.

Experiment měl spoustu chyb 

Chybu udělali provozovatelé hned na začátku experimentu. Místo specialistů na jaderné reaktory byl pokus řízen elektrotechniky, kteří ale neměli znalosti a zkušenosti, jak má správně takový experiment probíhat. 25. dubna 1986 v 01:00 se začal v reaktoru snižovat výkon. V jednu hodinu odpoledne byl už odstaven první turbogenerátor, poté byl odpojen systém havarijního chlazení reaktoru.

O hodinu později zažádal dispečer Ukrajinských energetických závodů o odložení testu, protože se blížil státní svátek a bylo potřeba práci uzpůsobit tak, aby se mohly splnit plány. Experiment byl odložen o devět hodin.

Foto: Profimedia.cz

Zakonzervovaný čtvrtý reaktor

Přesto, že byl test posunut o několik hodin, obsluha nevrátila vše do původního stavu a nechala systém nouzového chlazení reaktoru odpojený, i když je to v rozporu s předpisy. Problém přišel se střídáním směn. V 16:00 odchází ranní směna a přichází směna odpolední, speciální tým elektroinženýrů však zůstal. Ve 23:10 začíná směna provádět test, snižuje výkon. V tu chvíli se opět střídají směny, přichází noční směna, jejíž operátoři nejsou na test připraveni, protože za jejich služby neměl probíhat.

26. dubna po půlnoci operátoři pokračují v experimentu, mají však problém s udržením stability výkonu reaktoru, náhle nastal prudký pokles výkonu reaktoru. V jednu hodinu v noci došlo prakticky k zastavení štěpné reakce, v tu chvíli se elektrárna stala nestabilní. V tento okamžik měli operátoři test ukončit a reaktor definitivně odstavit, místo toho se ale rozhodli pokračovat dál a dopustili se několika závažných chyb.

Nyní šlo už o pouhé minuty. V 01:22:30 si operátoři nechávají vypsat počítačem stav reaktoru a díky tomu zjišťují, že počet aktivních regulačních tyčí je na polovině. Opět měli okamžitě odstavit reaktor, opět se ale rozhodli pokračovat. Z výpovědi operátora vyplynulo, že byli proškoleni tak, že jaderná elektrárna nemůže nikdy vybuchnout, že je zcela bezpečná.

Vedoucí směny hlásil, že je vše v pořádku 

Je 01:23:04 test začíná. Operátoři zablokovali havarijní signál, uzavřeli přívod páry a experiment mohl začít. Snižoval se průtok chladící vody, rostla její teplota i tlak, zvyšovalo se množství neutronů v aktivní zóně. O 36 vteřin později operátor Toptunov stiskl tlačítko signálu k havarijnímu odstavení reaktoru, tyče byly příliš pomalé a navíc zdeformované teplem, zasunout tedy ani všechny nešly.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná škola v blízkém městě

O čtyři vteřiny později došlo k dvěma mohutným výbuchům. Ty odsunuly betonovou desku reaktoru, do kterého pronikl vzduch, uvnitř vznikl vodík, který také náhle explodoval. Vedoucí noční směny Alexandr Akymov v tu chvíli nevěřil, že došlo k nehodě. Poslal proto operátora, aby zkontroloval reaktor. Ten, ozářen smrtelnou dávkou, podá rychlou zprávu o výbuchu. Akymov místo poplachu ale jen křičí, že je vše v pořádku. O několik dní později zemřel na nemoc z ozáření.

Hasiči přijeli téměř okamžitě, během chvíle se jim podařilo dostat požár pod kontrolu. Mezi tím ale z rozbitého reaktoru unikla radioaktivita, během deseti dnů unikly přibližně čtyři procenta přítomné radioaktivity. V pět hodin ráno hasiči požár definitivně uhasili, přišlo jich však o život hned několik. Hašení vodou navíc způsobilo další výbuchy a tím i vzrůstající radiaci.

Podle pozdější zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii byla ale nehoda způsobena konstrukcí reaktoru, nikoliv přímo chybami techniků. Plášť reaktoru měl být například mnohem silnější.

Následky byly katastrofální. Radioaktivní mrak byl větrem hnán nejdříve nad Skandinávii, pak zase zpět a nakonec zamířil směrem nad Polsko, Československo a Rakousko. Mrak se od Alp odrazil nazpátek a přelétl nad Československem tedy ještě jednou. Koncentrace částic už ale nebyla tak vysoká.

Foto: Profimedia.cz

V oblasti se rodily postižené děti. měly rozštěpy patra nebo zdeformované končetiny.

Teprve 28. dubna po osmé hodině večerní se o havárii v Černobylu dověděl svět díky krátké zprávě od TASSu. Sovětské úřady tvrdily, že situace už je stabilní a pod kontrolou, mínily tím ale, že radiace začala klesat. Poté, co hasiči půdu okolo reaktoru zmrazili tekutým dusíkem, radioaktivita z neznámých důvodů 5. května opět unikla, což je srovnáváno s únikem z 26. dubna.

Těsně po havárii zemřelo 31 zaměstnanců elektrárny a hasičů, většina na nemoc z ozáření, přes 140 lidí bylo zraněno, avšak podle Světové zdravotnické organizace obyvatelé Ruska, Ukrajiny a Běloruska si dodnes nesou břímě černobylské havárie. Podle organizace je taky velmi těžké zaznamenat počet úmrtí následkem událostmi v Černobylu, odhady se pohybují od sto osob až po bezmála milión lidí.

Zajímavosti 26. dubna

Svátek: Oto

Významné události:

1991 ve středních Spojených státech amerických řádilo 70 tornád.

1994 na letišti Nagoya v Japonsku havarovalo letadlo Čínských aerolinek, z celkových 271 lidí na palubě přežilo pouze sedm osob.

Významná narození:

121 Marcus Aurelius, římský císař a filosof.

1575 Marie Medicejská, francouzská a navarrská královna, druhá manželka Jindřicha IV.

1841 Julius Zeyer, český spisovatel (Jan Maria Plojhar, Tři legendy o krucifixu, Dům U Tonoucí hvězdy).

1846 Antonín Wiehl, český architekt, byl také předsedou Spolku inženýrů a architektů v roce 1883.

1879 Owen Willians Richardson, britský fyzik, nositel Nobelovy ceny za fyziku za výzkum tepelné emise z roku 1928.

1900 Charles Richter, americký seismolog, tvůrce tzv. Richterovy stupnice.

1921 Václav Švéda, český hudebník, člen hudební skupiny bratří Mašínů.

1947 Warren Clarke, anglický herec (Mechanický pomeranč, O Lucky Man!, Firefox).

1959 Maroš Kramár, slovenský herec a moderátor (Trhala fialky dynamitem, Královský slib, seriál Letiště).

1960 Milan Cieslar, český filmový a televizní režisér (Dynamit, Jak chutná smrt, Dešťová víla, TV: To nevymyslíš!, 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, Soukromé pasti, Znamení koně).

1963 Jet Li, čínský herec (Smrtonosná zbraň 4, Zakázané království, Expendables).

1976 Václav Varaďa, český hokejista, dvě zlata z MS 2000 a 2005, bronz z ME juniorů 1994.

1977 Tom Welling, americký herec, známý jako Clark Kent ze seriálu Smallville.

1979 Klára Issová, česká herečka (Nejasná zpráva o konci světa, Indiánské léto, Anděl Exit, Medvídek, Grandhotel).

1980 Channing Tatum, americký herec a tanečník (Super náhradník, Let’s Dance, Milý Johne, Život je boj).

Lidé v oblasti trpí mnohem častěji rakovinou, v okolí se po havárii rodily postižené děti. Nejčastěji měly rozštěp patra nebo zdeformované končetiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám