Hlavní obsah

235 let americké nezávislosti

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Čechy je 4. červenec všedním dnem, pro Američany ale znamená podstatně více. Právě na tento den v USA připadají oslavy Dne nezávislosti. Nejvýznamnější z amerických národních svátků dnes slaví 235 let. Dne 4. července 1776 byla ve Filadelfii přijata Deklarace nezávislosti USA.

Foto: Profimedia.cz

Den nezávislosti slaví Američané různě

Článek

Nejenom státním svátkem, ale především hrdou oslavou vlastenectví. Tak chápou Američané 4. červenec, den vyhlášení jejich nezávislosti na koloniálním despotovi jménem Velká Británie.

Nejenom státním svátkem, ale především hrdou oslavou vlastenectví. Tak chápou Američané 4. červenec, den vyhlášení jejich nezávislosti na koloniálním despotovi jménem Velká Británie.

V době lítého boje za nezávislost v 60. a 70. letech 18. století tvořilo Spojené státy na 13 různých kolonií. Ty však spadaly pod vládu anglického krále Jiřího III., se kterou ne všichni souhlasili. V koloniích začala vzrůstat nespokojenost s britskou nadvládou, na vině bylo především placení daní a cla.

Sud střelného prachu

Král Jiří III. vzrůstající nepokoje vycítil a posílil přítomnost britského vojska v koloniích. Z kolonií se tak dočasně staly sudy střelného prachu čekající na zážeh.

Situace a nespokojenost došla roku 1774 dokonce tak daleko, že zástupci všech 13 kolonií ve Filadelfii uspořádali první kontinentální kongres. Vyhlásit Británii válku však neměli odvahu, ještě nebyli připraveni. Za rok už ale bylo vše jinak.

Za počátek amerického boje za nezávislost jsou považovány první srážky britských královských jednotek s místními osadníky v městech Lexington a Concord. Ke konfliktům došlo v dubnu 1775.

Zde se také ke slovu prvně dostal George Washington, budoucí první americký prezident, který střety odsoudil.

Foto: Profimedia.cz

Socha George Washingtona v New Yorku

V červnu 1776 se zástupci kolonií rozhodli sepsat a schválit proklamaci nezávislosti kolonií. Kongres pověřil Thomase Jeffersona, který měl vyhlášení o nezávislosti vypracovat.

Důležitá Filadelfie

Kongres o návrhu jednal 28. června, krapet pozměněnou deklaraci odhlasoval 2. července a o dva dny později ji přijal. Deklarace byla vyhlášena ve filadelfském Sále nezávislosti. Zajímavostí je, že ve stejném sále v roce 1918 vyhlásil Tomáš Garrigue Masaryk nezávislost Československa.

A právě 4. červenec patří v USA k nejoblíbenějším datům, ke kterému se váže i řada historických událostí. Kupříkladu 4. července v roce 1817 byla zahájena stavba kanálu Erie, o devět let později začala výstavba první železnice v zemi, v roce 1850 byl položen základní kámen Washingtonského památníku a v roce 1946 například USA uznaly nezávislost Filipín.

Den nezávislosti je zkrátka oblíbeným svátkem, který dodnes provázejí velké rodinné sešlosti, bohaté pikniky, opékáním masa či účasti na průvodech a hudebních koncertech.

Zajímavosti 4. července

Svátek: Prokop

Významné události:

1789 v Praze vyšlo první vydání Poštovských novin Václava Matěje Krameria

1802 v USA byla založena nejznámější vojenská akademie světa West Point

1946 Filipíny získaly svoji nezávislost

Významná narození:

1924 Oldřich Lipský (český herec, režisér, scénárista)

1927 Gina Lollobrigida (italská  filmová a televizní herečka)

Ve všech větších městech v USA oslavy Dne nezávislosti každoročně vrcholí ohňostroji. Tradičním úkonem během oslav je také udělování občanství. Den nezávislosti zkrátka láká. A činí tak již 235 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám