Hlavní obsah

Kačer Donald nás baví už 77 let

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě zřejmě není známějšího animovaného hrdiny. Kačer Donald, kreslená postavička z dílny režiséra Walta Disneyho, dnes slaví 77 let na stříbrném plátně.

Foto: Profimedia.cz

Kousky Kačera Donalda nás baví už 77 let

Článek

Animovaná postavička Kačera Donalda se na plátně poprvé objevila 9. června roku 1934. Stalo se tak v kratičké osmiminutové Disneyho grotesce The Wise Little Hen z cyklu Silly Symphonies. I těchto osm minut ale Donaldovi stačilo, aby si navěky podmanil dětská srdce.

Během druhé světové války Donaldova popularita ještě vzrostla. Do roku 1941 se objevil v celkem padesáti filmech a mezi léty 1941 a 1965 následovala více jak stovka dalších. Ve válečném období dostal vojín Donald ještě prostřední jméno Fauntleroy a stal se schopným armádním agitátorem, například v zábavné grotesce Donald rukuje.

Snímek Vůdcova tvář z roku 1943 byl dokonce oceněn Oscarem za nejlepší kreslený film. Donald tu hraje nuceně nasazeného dělníka v továrně na munici, jenž musí zasalutovat, kdykoliv se někde objeví tvář Adolfa Hitlera.

Soupeření s Mickey Mousem

Kačer Donald se záhy stává masově populárním a svět pod zářnými reflektory už snad nikdy neopustí. Začíná se objevovat v čím dál více Disneyeho animovaných příbězích, nejčastěji po boku kolegy Goofyho, psa Pluta a Myšáka Mickeyho.

Myšák Mickey byl Donaldovým největším soupeřem nejen ve filmovém světě, ale i v anketách oblíbenosti Disneyho postaviček. Pomyslný titul nejoblíbenějšího kresleného hrdiny měla tato dvojice pronajatý na dlouhá léta dopředu.

Foto: Profimedia.cz

Kačer Donald s Waltem Disneym

Později Kačer Donald prorazil i do seriálu. Novým působištěm a jevištěm jeho skopičin se stal Kačerov. Donald se zde stal kolegou Rampy McKváka, Rafanů nebo Strýčka Skrblíka a především díky jeho výpomoci se Příběhy z Kačerova staly v ČR velmi populární a ve sledovanosti předstihli i nedostižnou Rychlou rotu.

Donald na hollywodském chodníku slávy

Za otce Kačera Donalda je považován Dick Lundy, kreslíř a animátor studia Walta Disneyho. Se specifickým Donaldovým kvákavým hlasem je pevně spjat americký herec Clarence Nash, který ho daboval až do roku 1985. Některé legendy dokonce vypráví, že právě Nash a jeho dávivý „kachní“ hlas byly pro Lundyho hlavním zdrojem inspirace, když Donalda vymýšlel.

Zajímavosti 9. června

Svátek: Stanislava

Významné události:

1534 francouzský námořní kapitán Jacques Cartier objevil řeku svatého Vavřince

1958 postaveno otáčivé hlediště v amfiteátru zámecké zahrady v Českém Krumlově

Významná narození:

1955 Jan Hrušínský (český filmový a divadelní herec, principál divadla Na Jezerce)

1961 Michael J. Fox (americký filmový a seriálový herec, série Návrat do budoucnosti)

V roce 2004 se Kačeru Donaldovi dostalo pocty největší - získal svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. A ne zrovna v ledajaké společnosti, Donaldovými nejbližšími sousedy jsou Sharon Stone a Bruce Willis. Třeba mu i oni popřejí k dnešním 77. narozeninám.

Reklama

Výběr článků

Načítám