Hlavní obsah

Otec Večerníčka a Rumcajse se narodil před 80 lety

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný český ilustrátor, malíř, grafik, animátor, ale také režisér Radek Pilař vdechnul život nejznámější a nejdéle působící postavičce na českých televizních obrazovkách - Večerníčku. Pilař za celý život získal řadu ocenění, mezi ta nejcennější patří i Cena za animované filmy udělená v Mexiku.

Foto: ČTK

Malíř Radek Pilař, autor televizního večerníčku

Článek

Byl významným českým ilustrátorem a tvůrcem animované filmové tvorby. Večerníček je chlapec s čepicí z novin na dřevěném koníčku, autíčku a kolečku, místo očí dostal hvězdičky a mohl začít uvádět kreslené animované seriály pro děti na dobrou noc, mezi kterými se objevil i seriál O loupežníku Rumcajsovi.

Radek Pilař se narodil 23. dubna roku 1931 v Písku. Po gymnáziu nastoupil na Akademii výtvarných umění v Praze, kde studoval u profesora Vlastimila Rady. Po dokončení studií spolupracoval s divadlem Semafor, kde pomáhal upravit hru Ludvíka Aškenazyho Ukradený měsíc.

Známý český ilustrátor se stále věnoval výtvarnému umění, vystavoval. Roku 1963 odjel do Paříže, kde spolupracoval na prvních filmových experimentech s pop artem. Po návratu do Prahy začal ilustrovat publikace pro Státní nakladatelství dětské knihy.

Zlomovým rokem pro Radka Pilaře byl rok 1965, kdy navrhl první kresby pro televizní znělku Večerníčku pro děti. Pilař se tak usadil v Československé televizi. Prvním filmovým experimentem byl krátký kreslený snímek Písnička pro sklíčka.

O rok později, roku 1966, se sešli Radek Pilař a Václav Čtvrtek, aby mohli započít spolupráci na animovaném seriálu O loupežníku Rumcajsovi, který se nakonec rozrostl na padesát tři dílů.

Zajímavosti 23. dubna

Svátek: Vojtěch

Významné události:

1959 otevřen první heliport, a to v Londýně. 

1984 je identifikován virus HIV - AIDS. 

1990 Namibie se stala 160. členem OSN.

1992 v Číně je otevřena první restaurace McDonald's. 

2010 v Bagdádu jsou zabity desítky lidí po bombových útocích poblíž Šíitské mešity. 

Významná narození:

1420 Jiří z Poděbrad, český král od roku 1458.

1564 William Shakespeare, anglický spisovatel a dramatik (Romeo a Julie, Hamlet, Kupec benátský, Jak se vám líbí, Sen noci svatojánské, Julius Caesar).

1805 Vojtěch Lanna, český průmyslník a stavitel, založil dřevařské podniky, doly a železárny v Kladně, měl na starosti veškeré práce na Vltavě a Labi, jeho firma stavěla mosty a prováděla regulace českých řek.

1858 Max Planck, německý fyzik, držitel Nobelovy ceny za fyziku za práci na záření černého tělesa.

1922 Jiří Sequens, český filmový a televizní režisér (30 případů majora Zemana, Vražda v hotelu Excelsior, Pěnička a Paraplíčko, Hříšní lidé města pražského, Atentát).

1928 Shirley Templeová, americká herečka, diplomatka a politička, byla velvyslankyní USA v Československu a České republice.

1962 John Hannah, britský herec, známý z filmové série Mumie jako nezbedný bratr Rachel Weiszové (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Srdcová sedma).

1989 Nicole Vaidišová, česká tenistka, nejvyšší umístění v žebříčku bylo 7. místo roku 2007, dostala se do semifinále na Australian Open a French Open.

1990 Dev Patel, britský herec, znám hlavní rolí ve filmu Dannyho Boyla Milionář z chatrče.

Už roku 1970 Pilař obdržel první významná uznání, cenu za nejlepší inscenaci pro děti od Mahenovy činohry v Brně. Dalšími oceněními byly cena festivalu animovaných filmů v Quadajaře v Mexiku a čestné vyznamenání Rytíře Řádu Úsměvu v Polsku, obě z roku 1973.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám