Hlavní obsah

Zájem o víceletá gymnázia v Praze narostl. Na rozdíl od jiných regionů

– Praha

Dominantní zájem o studium víceletých gymnázií v Praze ve srovnání s jinými regiony letos dál narostl. Zatímco v některých regionech kvůli epidemii covidu-19 uchazečů o víceletá gymnázia meziročně ubylo, v Praze jich na šestiletá gymnázia přibylo a na osmiletá byl jejich pokles poměrně malý.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Učitelka pražského Gymnázia Nad Štolou instruuje žáky, kteří se chystají složit přijímací zkoušky (ilustrační foto).

Článek

V republikovém průměru se na osmiletá gymnázia hlásilo 15 procent žáků pátých tříd, v Praze to byl dvojnásobek.

Zájem o šestiletá gymnázia projevilo v průměru kolem pěti procent žáků sedmých tříd, v hlavním městě víc než trojnásobek.

Z dat Cermatu plyne, že uchazeči v Praze mají proti jiným regionům u jednotných přijímaček nejlepší výsledky.

Dané informace vyplývají z analýzy Cermatu k jednotným přijímacím zkouškám.

U osmiletých gymnázií zaznamenali úbytek zájmu všude

Jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia se letos konaly 5. a 6. května. Na osmiletá gymnázia se podle Cermatu konkrétně přihlásilo 17 480 uchazečů, což je o 1801 méně než loni. Přihlášek na šestiletá gymnázia ubylo meziročně 116, podalo je 5344 žáků. Snížení zájmu je podle Cermatu reakcí na několik měsíců trvající výuku na dálku kvůli epidemii covidu-19.

V případě osmiletých gymnázií zaznamenaly úbytek uchazečů všechny kraje. Vedle Pardubického a Karlovarského kraje, kde byl pokles minimální, vykázala nejnižší meziroční rozdíl právě Praha. Činil 3,6 procenta. Naopak největší úbytek se projevil v Libereckém kraji, a to zhruba 21 procent.

Kontroly jednotných přijímaček nenašly žádná chybná zadání, tvrdí Cermat

Věda a školy

Dlouhodobé dominantní postavení Prahy se tak mírně zvětšilo. Ve srovnání s republikovým průměrem je v ní relativní zájem o osmiletá gymnázia zhruba dvojnásobný a ve srovnání s Libereckým, Moravskoslezským či Ústeckým krajem trojnásobný.

Průměrný celorepublikový převis poptávky po osmiletých gymnáziích klesl proti loňsku z 206 na 187 uchazečů na 100 plánovaných míst v prvním ročníku školy. Na 100 míst na pražských a středočeských gymnáziích připadlo 231 zájemců, což je o přibližně 40 procent víc než ve zbytku ČR.

Zhruba 14 procent přihlášek do hlavního města podle Cermatu podali žáci z mimopražských, většinou středočeských základních škol.

Na středních školách odstartovalo období ústních maturit. Potrvá až do 23. července

Věda a školy

Počet uchazečů o šestiletá gymnázia klesl v ČR meziročně o 2,1 procenta. V Praze, kam směřuje 43 procent veškeré poptávky po těchto školách, zájem ale naopak vzrostl o 4,4 procenta.

Průměrný převis poptávky stoupl v metropoli z 376 na 393 na 100 plánovaných míst, v celorepublikovém průměru klesl z 227 na 222. Kolem šestiny přihlášek do Prahy podali žáci z okresů mimo hlavní město.

Zatímco v průměru ČR projevilo zájem o šestiletá gymnázia pět procent žáků sedmých tříd, v Praze to bylo kolem 17 procent. Nadprůměrných hodnot dosáhl ještě Jihomoravský a Královéhradecký kraj, a to šest až devět procent.

Vliv postavení rodičů

Odborníci upozorňují, že šance na vzdělání v Česku výrazně ovlivňuje sociální a ekonomické postavení rodičů. Z dat Cermatu plyne, že uchazeči v Praze mají proti jiným regionům u jednotných přijímacích zkoušek nejlepší výsledky.

Středoškoláci představili priority pro spravedlivější školství. Upozorňují i na problémy učňů

Věda a školy

Loni byl např. na osmiletém gymnáziu průměrný výsledek v češtině za celou ČR 57,3 procenta, v Praze 62,7 procenta. V matematice byl republikový průměr 51,3 procenta a v hlavním městě 57,7 procenta.

Na víceletá gymnázia mimo metropoli se často dostávají i děti, které v Praze zůstanou hluboko pod hranicí pro přijetí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám