Hlavní obsah

Na doučovací kempy by se mohlo do prázdnin vyplatit 80 procent dotací, uvedlo MŠMT

Praha

Na letní doučovací kempy by ministerstvo školství mohlo do prázdnin vyplatit asi 80 procent peněz z dotačního programu pro organizátory. Zbytek peněz by mělo žadatelům o dotace převést do konce července. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) věří, že zájem o kempy bude velký, i když pořadatelé táborů upozorňují, že do prázdnin zbývá málo času.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Pořadatelé táborů podle MŠMT věděli, že budou muset akce případně předfinancovat. Někteří peníze dostali, další zájemce úřad o rozhodnutí informuje.

Vláda v pondělí rozhodla, že do dotačního programu na letní doučovací kempy přesune peníze tak, aby podporu mohlo získat všech zhruba 400 žadatelů. Podle materiálu bylo původně v programu k dispozici 100 milionů korun. Žádosti ale tuto částku přesáhly o přibližně 160 milionů Kč. Nyní by tak na kempy mělo jít asi 260 milionů.

Málo času

Místopředseda Asociace dětské rekreace Roman Houška minulý týden uvedl, že pořadatelé kempů budou mít na jejich přípravu málo času. Podle něj bude velmi obtížné sehnat dostatek dětí pro účast a splnit požadavky vypsaného dotačního programu.

Dotace na letní doučovací kempy navýšeny, MŠMT má podpořit všechny žadatele

Věda a školy

Podle mluvčí školského resortu Anety Lednové někteří žadatelé peníze nebo aspoň informaci o poskytnutí peněz dostali. Další zájemci je obdrží postupně nyní.

„Předpokládáme, že do konce června budeme schopni vyplatit nejméně 80 procent prostředků. Ve výzvě bylo uvedeno, že prostředky budou vyplaceny do konce července a také, že ‚dotaci lze použít na úhradu nákladů, které prokazatelně vznikly od 1. dubna 2021 do 31. srpna 2021 s tím, že tyto náklady mohou být z dotace uhrazeny nejpozději do 31. října 2021'. Žadatelé tedy byli srozuměni s tím, že budou muset akce případně předfinancovat, ale také, že mohou z dotací hradit i náklady, které v souvislosti s letními kempy vznikly ještě před datem vydání rozhodnutí,“ shrnula.

Plaga: Bude to zdarma, tak to může přilákat více dětí

Informaci o vypsaném dotačním programu na letní doučovací kempy zveřejnil úřad na konci března. O dotaci mohly žádat neziskové organizace, školy či střediska volného času. Uzávěrka pro podání žádostí byla 30. dubna.

Kempy se mají konat v červenci a srpnu, mají být pro nejméně 15 dětí a trvat minimálně 40 hodin rozložených do pěti kalendářních dnů.

Letní tábory jsou letos pro mnohé děti velmi potřebné, ne všichni si je ale mohou dovolit

Děti

To, že tábory budou pro děti zdarma, by podle ministra mělo přilákat i školáky, kteří se běžně letních táborů a podobných akcí neúčastní. Nemyslí si, že by o kurzy nebyl zájem. Jasné to podle něj bude až po ukončení prázdnin, jak sdělila Lednová. Na podzimní doučování ministerstvo již dříve vyčlenilo asi 250 milionů korun.

Plaga podle mluvčí po jednání sněmovního školského výboru zopakoval, že je nutné, aby ministerstvo zdravotnictví do prázdnin upřesnilo, jaká protiepidemická opatření budou ve školách od září. Školský výbor má o plánu na zahájení školního roku ve středu jednat také se zdravotním výborem.

Vojtěch musí připravit strategii testování ve školách po letních prázdninách

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám