Hlavní obsah

Žáci dostali vysvědčení, školní rok skončil

Praha

Žáci a studenti ve středu převzali vysvědčení za svou celoroční práci. Končí tím školní rok, který kvůli epidemii covidu-19 strávili po řadu týdnů výukou na dálku. Od čtvrtka začnou letní prázdniny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Robert Plaga předává dárek žákovi první třídy na ZŠ Věry Čáslavské v Praze, kde děti dostaly vysvědčení.

Článek

Hodnocení celoroční píle si odnáší zhruba 1,4 milionu žáků základních a středních škol.

Předávání vysvědčení si nenechal ujít ani ministr školství Robert Plaga (za ANO). Zakončení školního roku se zúčastnil u prvňáčků v ZŠ a MŠ Věry Čáslavské v Praze 6, kde měl rovněž slavnostně vyvést odcházející žáky devátých ročníků.

K závěrečné zkoušce se přihlásilo skoro 28 tisíc učňů

Věda a školy

Někde se vysvědčení předává i netradičním způsobem. Např. žáci šesté třídy zlínské základní školy se ráno sešli před historickým autobusem, se kterým se pak vydali na vyhlídkovou jízdu po městě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Učitel Krištof Lábsky předal 30. června vysvědčení žákům šesté třídy ze Základní školy Mikoláše Alše před historickým autobusem ve Zlíně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Děti měly na předávání vysvědčení i Vinnetoua

Děti ze ZŠ Jabloňany na Blanensku ho dostaly od indiánského náčelníka Vinnetoua, kterého ztělesnil kaskadér a herec Michal Bednář.

I v Mikulčicích zasažených tornádem

Také v Mikulčicích na Hodonínsku zasažených ve čtvrtek 24. června bouří si přišla část žáků, asi 30 ze 180, do školy pro vysvědčení.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Žáci si odnášejí vysvědčení ze základní školy v Mikulčicích na Hodonínsku. Obcí se 24. června přehnalo tornádo.

Ředitel Michal Bešta řekl, že škola měla poškozenou střechu a okna, ale díky hasičům se ji podařilo rychle opravit. Desítky šatů dostala s vysvědčením dívka z Mikulčic, jejíž rodina přišla o dům.

Hodonínská škola je v slzách, tornádo zabilo bývalou profesorku

Krimi

Bouře s tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku ve čtvrtek večer poničila 1200 domů a více než sto je nutné strhnout. Zemřelo šest lidí.

MŠMT doporučilo více slovního hodnocení

Podobně jako v pololetí doporučilo ministerstvo školství i pro závěrečné hodnocení využít více toho slovního, případně v kombinaci s tradiční klasifikací.

Podle zjištění České školní inspekce ale v pololetí zůstala i přesto většina škol u známek. Slovní či kombinované hodnocení využila podle inspekce aspoň v některých třídách asi čtvrtina škol, velká část z nich ale takto hodnotila už dříve. Změnu v přístupu k závěrečnému hodnocení provedlo 15 procent základních a méně než desetina procenta středních škol.

Ministerstvo doporučilo pro vysvědčení slovní či kombinované hodnocení

Věda a školy

V případě ZŠ šlo ve třetině případů o zavedení kombinovaného nebo slovního hodnocení ve všech třídách, ve zbytku šlo jen o některé třídy. Do budoucna uvažuje o slovním hodnocení dalších asi šest procent základních škol.

Letní tábory s testem

Řada dětí jako každý rok vyjede v létě na tábory, podmínkou účasti bude test na covid-19, potvrzení o očkování či o prodělané nákaze. Na začátku července se podle meteorologů ochladí. Většinou bude oblačno s teplotami mezi 20 až 24 stupni. Do lavic se děti vrátí ve středu 1. září.

Další pomoc po tornádu: Děti mohou jet zdarma na tábor, aby rodiče měli čas na odklízení škod

Domácí

Základní a střední školy byly v končícím školním roce kvůli epidemii covidu-19 pětinu až dvě třetiny času zavřené. Situace se lišila na různých stupních a typech škol.

Nejvíce času doma strávili středoškoláci. Naopak nejdéle byly třídy otevřené pro handicapované žáky speciálních škol. Více byly děti doma ve druhém pololetí, a to kvůli březnové vlně epidemie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám