Hlavní obsah

Další pomoc po tornádu: Děti mohou jet zdarma na tábor, aby rodiče měli čas na odklízení škod

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Rodinám, jejichž domovy ve čtvrtek zasáhlo ničivé tornádo, se naskýtá další forma pomoci. Mohou poslat své děti bezplatně na čtrnáctidenní tábor, aby rodiče měli co nejvolnější ruce na odklízení škod a zařizování potřebných věcí. O tábor projevilo zatím zájem 50 dětí, kapacita může být až 120.

Foto: Petr Horník, Právo

Do ulic obce Hrušky vjela těžká technika.

Článek

Po čtvrtečním ničivém tornádu, které se prohnalo přes několik obcí na jižní Moravě, se mezi obyvateli ČR zvedla obrovská vlna solidarity, jakou země dlouho nezažila. Lidé se snaží pomoci všemi možnými způsoby, ať už finančně, materiálně, či přiložením ruky k dílu.

Ve sbírkách se již sešlo přes 700 milionů

Domácí

Tentokrát s určitou formou pomoci přišla Asociace odborových svazů, která nabídla uspořádání čtrnáctidenního letního dětského tábora v Dětřichově na Svitavsku zdarma pro děti z rodin postižených tornádem.

„Cílem je dostat děti pryč z toho prostředí, aby měly šanci mít pěkné prázdniny, a zároveň uvolnit rodičům a prarodičům ruce na škody,“ řekla Novinkám místopředsedkyně sněmovního školského výboru Kateřina Valachová, která projekt koordinuje se čtyřmi nejhůře zasaženými obcemi – Mikulčicemi, Lužicemi, Moravskou Novou Vsí a Hruškami.

V případě zájmu oslovte kraj, starostu či školy

Kapacita tábora je pro 100 až 120 dětí. Zájem zatím podle Valachové projevilo padesát dětí, číslo ale ještě může narůstat. Kdo má zájem, může se obrátit na své starosty, ředitele škol či na Krajský úřad Jihomoravského kraje.

Původní start tábora byl naplánován na 1. července, rodiče dětí však prý požádali o odložení o pár dní kvůli aktuálnímu dění v obcích. Začátek tábora by tak měl připadnout na pondělí 5. července. Konkrétní informace by organizátoři měli s rodiči probrat ve středu.

Pedagogické týmy budou složeny z řad dobrovolníků z pedagogických fakult, učitelů a lidí, kteří s dětmi běžně v rámci volnočasových aktivit spolupracují. Součástí týmů by měl být také dětský psycholog, který bude připraven jakkoliv dětem po nedávné tragédii pomoci. „Potkáváme se s tím, že ty menší děti po tom tornádu mají obavy, bojí se,“ přiblížila Valachová.

V oblasti působící hnutí Brontosaurus, které pracuje s dětmi a pořádá pro ně akce, se ve spolupráci s hodonínským Centrem ekologické výchovy snaží rodinám v Mikulčicích a Lužicích ulehčit tím, že nabízejí denní hlídání dětí přímo v obcích. Novinkám to řekl programový ředitel spolku Dalimil Toman. Další zasažené obce, jako jsou Moravská Nová Ves a Hrušky, by měly v brzké době následovat.

Dva dny úklidu a domov seniorky postižené tornádem je k nepoznání

Krimi

Podle Tomana je v jednání také to, že by se některé děti ze zasažených oblastí mohly dodatečně připojit k turnusům táborů, které pořádají nejrůznější spolky a organizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám