Hlavní obsah

Žábě po léčbě dorostla amputovaná končetina. Může to být přelom v medicíně, věří vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žábě bez přirozené schopnosti regenerace narostla po aplikaci léků, které byly podávány pouhých 24 hodin, amputovaná noha. Podle vědců poznatky získané na drápatce vodní, druhu africké žáby, znamenají významný posun v oboru regenerativní medicíny. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Drápatka vodní (Xenopus laevis)

Článek

„Je báječné, že léky, které jsme vybrali, pomohly vytvořit téměř kompletní končetinu,“ raduje se spoluautorka studie Nirosha Muruganová z Tuftsovy univerzity v americkém Massachusetts.

Drápatce vědci aplikovali koktejl léků pouze po dobu 24 hodin, poté následovalo 18měsíční období, ve kterém jí chybějící noha dorostla. A důležité je, že funkční noha.

Tato studie má neuvěřitelně vzrušující důsledky pro regenerativní medicínu.
Bob Lanza,Institut pro regenerativní medicínu

„Skutečnost, že nastartování měsíce dlouhého procesu potřebovalo jenom krátké vystavení léčivům, naznačuje, že v žábách a možná i v dalších zvířatech dřímají regenerační schopnosti, které mohou být probuzeny k akci,“ poznamenala Muruganová.

Vědci rozpohybovali ochrnutou myš. Chtějí proto testovat lidi

Věda a školy

Vědci ve výzkumu publikovaném v odborném časopise Science Advances drápatce amputovali zadní nohu a ránu obalili silikonovým obalem obsahujícím mix pěti různých léčiv. Každý z léků sloužil jinému účelu, mj. k potlačení zánětlivosti či k produkci kolagenu, který měl zamezit jizvení. Léčiva rovněž podpořila růst nervových tkání, svalů a cév.

Američtí výzkumníci experiment opakovali na desítkách žab, z nichž u mnohých zaznamenali rychlé obnovení tkáně. Některým obojživelníkům dorostla téměř celá noha včetně kostí i struktur podobným prstům. Tyto obnovené končetiny se hýbaly, byly citlivé na dotek a žáby je mohly používat při plavání.

Dorostou nám končetiny jako mlokům? Vědci to řeší

Věda a školy

V několika prvních dnech po podání léků vědci pozorovali aktivaci molekulárních procesů, které normálně organismus používá při růstu končetin u vyvíjejícího se embrya. Je tedy možné, že si podobné informace uchovává i tělo dospělého člověka, které by teoreticky šlo podpořit, píše The Guardian.

Mnoho živočichů má přirozenou schopnost obnovy alespoň některých končetin, například mloci, mořské hvězdice, krabi či ještěrky. Ploštěnci, kmen prvoústých živočichů, mohou být dokonce rozděleni na kousky a z každého kusu se vytvoří celý organismus.

Schopnost regenerace mají do jisté míry i lidé – naše játra dorostou po rozpůlení zpět do plné velikosti a malým dětem znovu dorostou konečky prstů.

Plná obnova končetiny je však u savců nemyslitelná. Dorůstání brání i rychlé utvoření jizvové tkáně, která zamezí ztrátě krve či infekci rány.

V plánu jsou testy na savcích

„Zakrytí otevřené rány silikonem s tekutým prostředím – se správným mixem léků – by mohlo poskytnout potřebné signály, které by rozpohybovaly proces regenerace,“ domnívá se Michel Levin z Tuftsovy univerzity. Odborný tým chce nyní tuto techniku ozkoušet na savcích.

Unikátní postup: Nemocné kotě dostalo hormon k léčbě dětí a uzdravilo se

Věda a školy

„Tato studie má neuvěřitelně vzrušující důsledky pro regenerativní medicínu,“ prohlásil Bob Lanza z institutu pro regenerativní medicínu AGRM, který se na výzkumu nepodílel. „Ačkoli žáby mají mnohem větší regenerační kapacitu než lidé, jde o významný první krok,“ dodal.

Pavoučí hedvábí může pomoci s hojením ran, tvrdí vědci

Věda a školy

Podle některých odborníků by nové poznatky mohly mít do budoucna uplatnění např. při hojení ran bez utvoření zjizvené tkáně.

Reklama

Související články

Češi popsali nový rod žáby z Konga

Tým zoologa Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v pralesích středního Konga. Popis nového nikoli jen druhu, ale přímo rodu...

Výběr článků

Načítám