Hlavní obsah

Pavoučí hedvábí může pomoci s hojením ran, tvrdí vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci přišli s nápadem, že by se pavoučí hedvábí mohlo používat k léčbě lidských poranění. Odborníci chtějí pavoučí vlákna využívat díky jejich neobvyklé kombinaci síly a pružnosti. Vytvořili proto umělou kůži a obvazy na hojení ran.

Pavoučí hedvábí by se mohlo používat k hojení lidských ranVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Naše technika umožňuje rychlé vytváření hedvábných struktur pro použití v širokém spektru aplikací, což bude obzvláště užitečné v oblasti tkáňového inženýrství a biomedicíny," uvedl podle webu Science Alert jeden z autorů studie, Neil Thomas z University of Nottingham ve stejnojmenném britském městě.

Dodal, že vyvinuli dva typy produktů na bázi onoho hedvábí. Zaprvé matrice z nanovláken, které slouží jako bioaktivní obvazy na rány. A zadruhé takzvané mikroporézní houby kultivované lidskými kožními buňkami, které slouží jako umělá kůže.

A nejen to. Podle agentury Reuters se hedvábí pavouků může využít i kupříkladu na zlepšení kvality mikrofonů u naslouchátek či při vytváření mikrokapslí pro dodávání protirakovinných vakcín do těla.

Živočichové nezřídka pomáhají medicínskému výzkumu. Vědci v USA tak letos úspěšně implantovali mláďatům myší lidské mozkové buňky. Zjištěné poznatky by měly v budoucnu posloužit při léčbě lidského mozku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám