Hlavní obsah

VŠB-TUO má nový model kostry tyranosaura pro výuku

Ostrava

Geologický pavilon v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) má nového obyvatele. Je jím téměř 2,5 metru vysoký a pět metrů dlouhý Tyrannosaurus rex, tedy model jeho kostry. Sloužit bude hlavně pro výuku studentů, ale prohlédnout si ho může i veřejnost.

Foto: VŠB-TUO

Geologický pavilon VŠB-TUO má novou atrakci: model kostry Tyrannosaura rexe

Článek

„Sestavení kostry tyranosaura, která byla dodána v dílčích částech, trvala pracovníkům geologického pavilonu a katedry geologického inženýrství přes dvě hodiny. Je vyrobena ze sklolaminátu a pryskyřice jako zdařilá kopie v muzeální kvalitě,“ vysvětlila mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková.

Odhalení 18. ledna

Mluvčí dodala, že model bude v pavilonu odhalen v úterý 18. ledna.

V Ostravě se chystá studium zubního lékařství

Věda a školy

„Tento exponát významně doplní naše rozsáhlé paleontologické sbírky. V současné době máme ve všech expozicích, tedy sbírkách mineralogických, petrografických, regionálně-geologických a ložiskových přes 78 tisíc kusů exponátů, z nichž vystaveno je přibližně 16 tisíc vzorků,“ sdělila vedoucí geologického pavilonu Martina Polášková.

Foto: VŠB-TUO

Model kostry Tyrannosaura rexe

Geologický pavilon profesora Františka Pošepného je zařízením Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO. Otevřen byl v září 1989 a nese jméno světoznámého českého vědce, který je považován za jednoho z tvůrců světové ložiskové geologie.

Pavilon je umístěn v areálu porubského kampusu, a kromě vysokoškolských studentů a pedagogů je přístupný také žákům středních a základních škol, ale i veřejnosti. Před pavilonem byl v roce 2016 vybudován Geologický park.

Hadům po pádu velkého asteroidu zachutnali savci

Věda a školy

Tyrannosaurus rex vyhynul před 66 miliony lety. Patřil k posledním žijícím druhohorním dinosaurům. Průměrně dosahoval dospělý jedinec délky kolem 12 metrů a hmotnosti přes šest tisíc kilogramů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám