Hlavní obsah

V Ostravě se chystá studium zubního lékařství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už dlouhé roky se v Ostravě usiluje o to, aby se na zdejší Lékařské fakultě Ostravské univerzity (LF OU) začal učit obor zubní lékařství. Zubařů je totiž nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v celém Česku nedostatek. Škola se proto spojila s ostravskou fakultní nemocnicí (FNO) a společně chtějí na konci letošního roku podat žádost o akreditaci.

Foto: archiv FNO

V ostravské fakultní nemocnici otevřeli v pátek zubní oddělení. Funkční je zatím jedna zubní ambulance ze čtyř plánovaných.

Článek

„Získání akreditace pro obor zubní lékařství je pro naši fakultu prioritou. Abychom pro obyvatele Moravy a Slezska zajistili dostupnou stomatologickou péči, musíme začít vzdělávat nové zubaře přímo v našem kraji,“ uvedl děkan LF OU Rastislav Maďar.

Ostravská lékařská fakulta zase může přijímat mediky

Domácí

Dodal, že společně s vedením FNO nyní podnikají v této věci řadu kroků.

„Je to však finančně i personálně náročný proces, který bude trvat řadu měsíců. První studenty-zubaře bychom chtěli přesto přijímat už příští rok, tedy na akademický rok 2022/2023,“ upřesnil děkan.

Nová ambulance nyní, další na podzim

Fakultní nemocnice už proto začala budovat oddělení zubního lékařství, jehož část, první ambulanci ze čtyř, již v pátek otevřela. Oddělení vzniklo v prostorech, které opustili bývalí zubaři, kteří odešli do důchodu. Další ambulance se má otevřít už na podzim.

Konec zubařů v důchodovém věku? Komora jim rekordně zvedla příspěvky

Domácí

„Rekonstrukce první ordinace probíhala od poloviny května do konce července. Včetně vybavení stála 1,8 milionu korun. Na tomto nově vzniklém oddělení by budoucí zubaři měli mít veškeré zázemí, které ke studiu oboru potřebují. Zároveň bude sloužit i našim pacientům,“ sdělil ředitel FNO Jiří Havrlant.

K novému zubaři se do Ostravy sjeli lidé z celého regionu, ve frontě i nocovali

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám