Hlavní obsah

Většina učitelů by už školy neotevřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých učitelů si nepřeje otevírání škol, vyplynulo z informací Pedagogické komory, která uspořádala vlastní on-line průzkum.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve facebookové skupině Pedagogické komory byla uspořádána rychlá anketa k vládnímu harmonogramu postupného otevírání škol. Nejvíce hlasujících (57 %) zastává názor, že „ZŠ by měly být uzavřeny pro všechny žáky až do konce školního roku, realizovat by se měla výhradně výuka na dálku“. Naopak nejméně respondentů (1 %) zvolilo možnost „Souhlasím s postupným otevíráním ZŠ, jak je naplánováno vládou v harmonogramu“.

„Nejčastější výtkou vůči ministerským manuálům bylo, že v nich není jednoznačně vyznačeno, co je pro školy povinné a co jsou pouze doporučení,“ sdělil  Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora.

„Z vyjádření ministra školství Roberta Plagy vyplývá, že většinu textu tvoří doporučení, která jsou nezávazná, nelze je tudíž nijak vymáhat a pro ředitele škol bude velmi obtížné je zajistit.“

Šéf asociace ředitelů: Povinná docházka půjde v 15členných skupinách jen těžko

Věda a školy

Závazné jsou pouze ty části manuálů z MŠMT, které vycházejí z krizových opatření schválených vládou nebo ministerstvem zdravotnictví. Jedná se především o výjimku, která umožňuje osobní přítomnost žáků posledních ročníků ZŠ a SŠ ve škole za účelem přípravy na zkoušky, stanovení maximálního počtu 15 žáků v jedné skupině, výjimku z nošení roušek ve třídách pro žáky i pedagogické pracovníky (pokud jsou zajištěny rozestupy alespoň 1,5 metru) nebo povinnost pro zákonné zástupce podepsat čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění před prvním příchodem žáka do školy.

Pro děti a pedagogy v mateřských školách navíc platí výjimka, že nemusí nosit roušky v celém areálu školy, ovšem počet dětí ve třídě nijak omezen není.

Některé učitele zaskočil návrh na neplacené volno

Domácí

„Zatímco na Slovensku byly uzavřeny plošně i mateřské školy a tamější vláda nyní začíná uvažovat o tom, že stanoví maximální počet dětí ve třídě na 12, v Česku mohly zůstat školky celou dobu otevřené pro běžný počet dětí, což je až 28 dětí ve třídě,“ upozorňuje Gabriel Lacková, ředitelka MŠ.

Mateřským školám by mohla pomoci novela, která míří do Senátu. V případě jejího schválení by rodiče, kteří nepošlou své dítě do školky, měli nárok na ošetřovné, i když bude otevřena. Návrh iniciovala Pedagogická komora. Petici, která tuto změnu požadovala, podepsalo skoro 5 000 signatářů.

Největší problémy dodržet všechna hygienická pravidla budou mít základní školy. „Velmi obtížné bude skloubit dosavadní výuku na dálku s provozem školních skupin na prvním stupni ZŠ, jak vláda plánuje od 25. května,“ dodal Zbyněk Mašek, ředitel ZŠ. „Obzvláště pokud by se měly školy zároveň otevřít pro žáky všech ročníků druhého stupně, jak avizoval ministr školství Robert Plaga.“

Dle analýzy ministerstva školství je 5 procent učitelů SŠ starších 65 let.

Anketa

Nechali byste školy zavřené až do září?
Ano
50,1 %
Ne
49,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13456 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám