Hlavní obsah

Většina kantorů dostane od ledna tisícovku navíc

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pedagogickým pracovníkům mateřských, základních a střed­ních škol se mzdy mají v úhrnu celého roku 2021 navýšit o devět procent. Větší část se odrazí v nadtarifní složce platu. Tarifní mzdy se navýší o čtyři procenta, což by pro většinu z nich znamenalo přilepšení minimálně o tisícovku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke konci roku by měla průměrná mzda kantora převýšit 40 tisíc hrubého. Na konci roku 2021 by se měla vyšplhat podle predikce ministerstva školství na 45 342 korun, čímž by se naplnil vládní závazek navýšit učitelské mzdy o polovinu proti jejich průměrné hodnotě roku 2017.

Na růst platů pedagogů se počítá se sumou 10 miliard korun. Z toho zhruba 37 procent půjde na tarify, dalších 25 procent na zvýšení nárokové nadtarifní složky platu, které zahrnují například příplatky na třídní učitele, vedoucí pracovníky nebo specialisty. Zbylá část zůstane na nenárokové odměny, o jejichž rozdělení rozhoduje ředitel.

Plaga chce přednostní očkování pro učitele v mateřských školách

Koronavirus

V rámci tarifů si nejdéle sloužící učitelé polepší ze stávajících 40 320 korun o 1620 Kč na celkových 41 940 korun. Jedná se o učitele s minimálně 32letou praxí, kteří v tabulkách tvoří nejpočetnější část pedagogického sboru. Nováčci se pak posunou z 30 930 Kč na základ 32 170 Kč, tedy o 1240 korun.

Nepedagogickým pracovníkům škol, čili školníkům, kuchařkám, uklízečkám či hospodářkám škol, se zvýší mzdy o čtyři procenta. V jejich případě se však tarify zvedat nemohou, protože spolu s nimi by se musely zvednout mzdy i v jiných profesích, které ale pro letošek zůstávají zmrazeny.

Plaga slibuje: Učitelům do roka průměrně 45 tisíc

Domácí

Ředitelé však budou mít dostatek prostředků na to, navýšit mzdy prostřednictvím příplatků. Podle ministerstva školství by se měly ke konci školního roku v průměru vyšplhat na 23 911 korun, což opět odpovídá navýšení o 50 procent proti průměrné mzdě z roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám