Hlavní obsah

První kosmická družice Sputnik se objevila na stříbrné minci od České mincovny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou prodejnu jablonecké České mincovny navštívili ve čtvrtek 21. září zástupci ruské Federální kosmické agentury Roskosmos. Právě ta vypustila 4. října 1957 první umělou družici Země jménem Sputnik 1. Tím započala vesmírný program a odstartovala významnou kosmickou éru lidstva. Česká mincovna tak u příležitosti blížícího se výročí vydává stříbrnou jednouncovou minci.

Foto: Česká mincovna

Finální návrh pamětní mince s družicí Sputnik 1.

Článek

„Při příležitosti 60 let od vypuštění první vesmírné družice Sputnik 1 vydáme stříbrnou minci připomínající tuto triumfální výpravu,“ uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer jablonecké České mincovny.

Dodal, že je pro něj velkou ctí představit návrhy mince po boku slavného kosmonauta Sergeje Krikaljova, který je nyní na návštěvě ČR.

Foto: Roskosmos

Sergej Krikaljov, výkonný ředitel pilotovaných vesmírných letů korporace Roskosmos

Krikaljov je výkonným ředitelem pilotovaných vesmírných letů státní korporace Roskosmos. Ta zajištuje vesmírný program Ruské federace včetně provozu nosičů a kosmických lodí Sojuz, které jsou nyní dopravním prostředkem na jediné trvale obydlené Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Všechny mince z tohoto cyklu jsou ve stříbrném provedení PROOF (špičková kvalita) s hladkou hranou a průměrem 37 milimetrů, jak mincovna informuje. „Mince s motivem Sputniku 1 bude v prodeji od října v počtu 400 kusů za 1450 Kč,“ dodal Jokl.

Foto: Česká mincovna

Finální návrh pamětní mince s družicí Sputnik 1

Autorem celé minisérie je jablonecký medailér Asamat Baltaev, který do detailu propracoval podobu družice vznášející se ve vesmíru. Celou sérii lze ukládat do plechové krabičky stříbrné barvy s ilustrací dvouplošníku kroužícího okolo Země.

Po třech měsících oblétání skončila v atmosféře

Družici Sputnik 1 zkonstruoval Sergej Koroljov v rámci neoficiálního technologického a zejména tedy vesmírného soupeření mezi Sovětským svazem a Spojenými státy během studené války.

Leštěnou kovovou kouli o průměru 58 centimetrů a hmotnosti 83,6 kilogramu se dvěma vysílacími moduly SSSR vypustil z kosmodromu Bajkonur v dnešním Kazachstánu.

Foto: Profimedia.cz

Slavná družice Sputnik 1

Její sledování poskytovalo vědcům cenné informace například o ionosféře a hustotě horní atmosféry. Družice cestovala vesmírem rychlostí přibližně 29 tisíc km/h, přičemž oběžnou dráhu absolvovala 96,2 minuty. Po třech měsících a 1440 obletech vstoupila do zemské atmosféry, kde shořela.

Reklama

Související články

Družicové snímky pomáhají i lékařům

Devětadvacetiletého Mosese Simona pokládají všichni, co ho znají, tak trochu za blázna. Zatímco tisíce a tisíce jeho krajanů již několik let míří na libyjské...

Výběr článků

Načítám