Hlavní obsah

Ve Švýcarsku legalizovali sebevražedný sarkofág. Stačí jedno mrknutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebevražedné „rakve“ vyráběné pomocí 3D tiskárny se ve Švýcarsku dočkaly oficiálního povolení. Stroj, který lze ovládat i mrkáním, tak již nemá v zemi helvétského kříže „žádné právní problémy“, napsal list The Independent. Schválený prototyp nové kapsle má usnadnit průběh asistovaných sebevražd. Je mobilní, tudíž má zájemcům umožnit důstojně opustit tento svět také doma či na místě, které měl daný člověk rád.

Foto: Exit International / MEGA, Profimedia.cz

Zatím existují dva prototypy Sarco, třetí je aktuálně v Nizozemsku ve výrobě.

Článek

Zelenou dala novým „sebevražedným kapslím“, které vypadají jako jakási supermoderní obdoba rakve, švýcarská lékařská komise.

Modul je výtvorem australského zastánce eutanazie Philipa Nitschkeho, který působí zejména v Nizozemsku a přezdívá se mu „Doktor Smrt“, a nizozemského designéra Alexandera Banninka. Pojmenování Sarco je zkratkou pro sarkofág.

Sníží hladinu kyslíku

Součástí zařízení je oddělitelná rakev a bombička dusíku.

Kapsle Sarco lze ovládat zevnitř. Uživatelé budou moci stisknutím tlačítka, gestem nebo mrknutím – pokud je např. osoba ochrnutá – uvolnit plynný dusík.

Jakmile pacient kapsli aktivuje, vnitřek se zaplaví dusíkem a rychle se sníží obsah kyslíku pod kritickou úroveň – z 21 procent na pouhé jedno procento –, a to během asi 30 sekund, popisuje portál Swissinfo.

Osoba se bude cítit trochu dezorientovaná a může podle Nitschkeho pociťovat mírnou euforii, než ztratí vědomí. K tomu dojde za dvě až pět minut. Smrt nastává prostřednictvím hypoxie a hypokapnie, tj. nedostatku kyslíku a oxidu uhličitého.

„Není žádná panika, žádný pocit dušení,“ zdůraznil australský lékař, který je ředitelem neziskové organizace Exit International.

Doplnil, že v prostředí, kde je kyslíku méně než jedno procento, by po ztrátě vědomí nastala smrt přibližně po 5 až 10 minutách. Cílem je, aby bylo jedinci umožněno zemřít relativně klidně a bezbolestně.

Nouzové tlačítko

„Sarco je ale také vybavena tlačítkem pro nouzové zastavení procesu a únikovým poklopem,“ připomněl designér Bannink podle televizní stanice Euronews.

Stačí stisknout tlačítko a je konec. Zastánce eutanazie představil sebevražedný sarkofág

Zahraniční

Podle Nitschkeho je stěžejním argumentem pro tyto moduly zejména možnost jejich snadné přepravy. To znamená, že akt lze vykonat i „v idylickém prostředí venkova“, mimo prostředí nemocnice, podotýká server The Daily Mail. Zkrátka je možné ji přemístit tam, kde si člověk přeje zemřít, do venkovního prostředí nebo do prostor organizací, které s asistovanou sebevraždou pomáhají.

„V současné době musí být přítomen lékař či lékaři, kteří předepíší pentobarbital sodný a potvrdí duševní způsobilost osoby. Chceme umožnit, aby pacient mohl průběh procesu kontrolovat a ovládat sám,“ konstatoval Nitschke.

„Naším záměrem je vyvinout screeningový systém s umělou inteligencí, který umožní posoudit duševní způsobilost osoby. Řada psychiatrů se k tomu staví skepticky, avšak podle našich původních představ by stačilo, aby pacient vyplnil online test a pak obdržel kód pro přístup do systému Sarco,“ dodal podle Swissinfo.

Kritika: „Jde o takovou lepší plynovou komoru“

Nitschke čelí nicméně i odporu, a to nejen přímo od odpůrců eutanazie, ale rovněž kvůli použité metodě.

„Plyn nemusí být v Evropě nikdy přijatelnou metodou pro asistovanou sebevraždu kvůli negativním konotacím holocaustu,“ připustil v rozhovoru pro The Independent v roce 2018. „Někteří dokonce říkali, že je to jen jakási glorifikovaná plynová komora.“

Klinika eutanazie odmítá neočkované

Koktejl

Nesouhlasné reakce vyvolal i futuristický design, o kterém někteří říkají, že „povznáší čin sebevraždy“.

Příští rok ve Švýcarsku v provozu?

Zatím existují dva prototypy Sarco, třetí je aktuálně v Nizozemsku ve výrobě, ke které dochází pomocí 3D tisku. Pokud vše půjde podle plánu, třetí stroj by měl být připraven k provozu ve Švýcarsku během příštího roku.

Nitschke minulý týden švýcarským médiím řekl, že probíhají diskuze s různými skupinami v této zemi s cílem poskytnout kapsli pro asistovanou sebevraždu.

Žádná z hlavních švýcarských organizací pro asistovanou sebevraždu – Dignitas, Exit Deutsche Schweiz či EX International – podle webu watson.ch nicméně neuvedla, že by o této technologii uvažovala.

Bylo to traumatizující, říká manželka Martina s ALS, který podstoupil asistovanou sebevraždu

Domácí

Možnost usmrtit nevyléčitelně nemocného na jeho vlastní žádost s cílem zkrátit jeho utrpení (eutanazie) je ve většině světa nezákonná.

Asistovaná sebevražda je ve Švýcarsku legální a služeb tamních organizací pro eutanazii loni využilo zhruba 1300 lidí. Společnosti používají tekutý pentobarbital sodný k vyvolání hlubokého kómatu během dvou až pěti minut, po kterém následuje smrt. Jde tedy o sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. Za trestný čin se v daném státě pokládá, když se asistence při sebevraždě provede ze zištných důvodů.

Španělsko uzákonilo eutanázii

Evropa

V Nizozemsku, kde působí autor popisovaného prototypu, může o eutanazii požádat kdokoli starší 12 let, kdo trpí „nesnesitelným utrpením bez vyhlídky na zlepšení“. Pokud je dítěti méně než 16, je třeba souhlas rodičů.

Eutanazie v Česku? Politici se neshodnou

Domácí

V Česku to možné není. Zákon počítá jen s tzv. pasivní eutanazií – možnost odpojení od přístrojů, pokud pacient jasně stanovil, v jakém momentě už nechce být udržován při životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám