Hlavní obsah

Španělsko uzákonilo eutanázii

Praha

Španělský parlament ve čtvrtek definitivně schválil zákon o eutanazii. Pro bylo 202 poslanců z 350, proti hlasovalo 141 zákonodárců, napsala agentura AFP. Španělsko se stalo čtvrtou zemí v Evropské unii, která svým občanům umožní ukončit život za asistence lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Schválení zákona patřilo mezi cíle levicové vlády premiéra Pedra Sáncheze, proti byly pravicové strany a katolická církev.

Zákon, který vstoupí v platnost v červnu, umožní přístup k eutanazii pouze španělským občanům a rezidentům. Požádat o ukončení života budou moci pouze lidé, kteří mají závažné a nevyléčitelné onemocnění. Každou žádost bude posuzovat několik lékařů a rada hodnotitelů.

Vláda odmítla eutanazii – právo člověka na smrt

Domácí

Zákon podpořily vládní levicové strany a část organizací bránících zájmy pacientů s nevyléčitelnými nemocemi. Proti byly konzervativní Lidová strana i krajně pravicové uskupení Vox. Španělští biskupové uvedli, že podle jejich názoru je eutanazie „stále jistým druhem vraždy”.

Nejednotný názor na problematiku panuje mezi španělskými lékaři. Doktorům ve veřejném zdravotnictví ale zákon umožní eutanazii nevykonávat, pokud se to protiví jejich svědomí.

Člověk by měl mít právo na smrt. Eutanazie opět tématem ve Sněmovně

Domácí

Eutanazii v Evropské unii nyní umožňují pouze tři státy - Belgie, Lucembursko a Nizozemsko. Obdobný zákon schválil v únoru i portugalský parlament, tamní ústavní soud, na který se obrátil prezident, ale legislativní text vrátil zákonodárcům k přepracování v některých bodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám