Hlavní obsah

V Kolíně plánují otevřít alternativní ZŠ s rodinnou atmosférou

– Kolín

V Kolíně se má otevřít základní škola, kde budou žáci vychováváni podle zakladatele Jenské školy Petera Petersena. Na starosti to má obecně prospěšná společnost Prostor Plus. Samotné město Kolín provozuje sedm základních škol s běžným typem výuky. „V lednu se konaly zápisy do prvních tříd a naše kapacity se ukázaly jako dostatečné,” uvedla mluvčí radnice Iva Blümelová. Nová škola tak bude cílit na zájemce o alternativní způsob učení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současnosti škola hledá adekvátní prostory a pedagogy. „Projekt je akreditován u ministerstva školství, funkci ředitele se nám podařilo obsadit zakladatelkou jenské pedagogiky u nás, paní Evou Píšovou. Pokud se nám podaří najít vhodné učitele, otevřeli bychom první třídu již letošní školní rok, tj. od září 2016. V opačném případě projekt o rok posuneme,” vysvětlil statutární zástupce organizace Prostor plus Petr Steklý.

Maximálně dvacet žáků a školné

První schůzka s rodiči se konala 21. ledna, finální informace o otevření školy mají být známy 1. května. Podle vedoucí projektového oddělení Zuzany Jarošové chce škola přijmout maximálně dvacet žáků, financování výuky je kombinací veřejných zdrojů a školného, které by podle Jarošové mělo činit tři až čtyři tisíce korun měsíčně.

Jenský plán je alternativní pedagogický směr založený německým profesorem Peterem Petersenem po první světové válce v Jeně. Jenská škola je chápána jako společenství s rodinnou atmosférou, přirozené a podnětné prostředí pro svobodný rozvoj. Vzhled učeben se blíží vzhledu dětského pokoje, hodnocení je slovní.

Příliš samostatnosti, nebo příprava na reálný život?

Děti jsou v tzv. kmenových skupinách spojujících vždy dva až tři ročníky. Dnes jsou jenské školy především v Nizozemsku, dále v Německu a Belgii.

Jenský plán je kritizován především kvůli nemožnosti absolutní kontroly nad žáky, kteří pracují s vysokou měrou samostatnosti a přitom dochází ve skupinkách k hluku a tak nedostatku tradičně pojímané kázně.

Na druhé straně jsou názory, že pedagogika jenského plánu připravuje žáky na skutečný život.

V ČR aktuálně žádná Jenská škola není, od září by měla být otevřena v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám