Hlavní obsah

V Číně odstartovala nová nosná raketa Dlouhý pochod 8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína v úterý uskutečnila první start nové nosné rakety Dlouhý pochod 8, která by výhledově měla umožňovat vícenásobné použití. Peking si od tohoto programu slibuje úsporu nákladů a urychlení plánu na zahájení komerčních letů, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína uskutečnila první start nové nosné rakety Dlouhý pochod 8Video: Reuters

 
Článek

Raketa Dlouhý pochod 8 Y-1 odstartovala v 05:37 SEČ z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan s pěti satelity na palubě, uvedla čínská státní média.

Peking plánuje v následujících letech vyvinout v rámci série Dlouhý pochod 8 rakety vícenásobného použití, které by měly být podobné již vyráběným raketám Falcon soukromé americké společnosti SpaceX.

Na Zemi přistál čínský modul se vzorky z měsíční krajiny

Věda a školy

Státní média konkrétně nezmínila, zda již model Dlouhý pochod 8 Y-1 umožňuje opakované použití, u budoucích variant se však očekává, že budou schopny vertikálního vzletu i vertikálního přistání (VTVL), což jim umožní provádět start opakovaně.

Foto: Stringer, Reuters

Start nové nosné rakety Dlouhý pochod 8

Čína chce představit nosič raket s technologií VTVL kolem roku 2025, uvedl v listopadu pracovník čínského vesmírného úřadu CASC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám