Hlavní obsah

V Británii našli krátce po pádu meteorit, který může obsahovat ingredience života

Kusy vzácného meteoritu, který jako jasný bolid 28. února ozářil pozdně večerní oblohu nad Velkou Británií a severní Evropou, byly nedlouho poté nalezeny v anglickém hrabství Gloucestershire. Fragmenty vesmírné horniny by mohly poskytnout odpovědi na otázky týkající se původu Sluneční soustavy i života na Zemi, informoval deník The Guardian.

Foto: ©The Trustees of the Natural History Museum, London

Kus meteoritu, který spadl u britského Winchcombe

Článek

Vědcům se dosud podle zpravodajské stanice BBC podařilo nashromáždit zhruba 300 až 400 gramů materiálu z meteoritu. Kromě hlavního většího kusu bylo nalezeno dalších několik menších kousků - to vše bylo lokalizováno poté, co se zrekonstruovala letová dráha předmětu, který na konci února večer rozpoutal světelnou i zvukovou show zejména nad Británií.

Vědci poprvé na asteroidu odhalili jeho vlastní vodu a organické materiály

Věda a školy

Záběry z kamerové sítě londýnského muzea UK Fireball Alliance i od veřejnosti pomohly astronomům vypočítat, že původní meteor strávil většinu své letové dráhy mezi planetami Mars a Jupiter, než rychlostí zhruba 48 000 km/h prosvištěl do zemské atmosféry. Určit aspoň přibližně místo dopadu úlomků pomohlo i počítačové modelování.

„Jde tak o meteorit s rodokmenem - tedy nalezený meteorit, o kterém víme, odkud ze Sluneční soustavy přiletěl. Ty jsou velmi vzácné, na celém světě jich je zatím jen asi 40. Vůbec prvním případem byl pád Příbramských meteoritů 7. dubna 1959, jejichž místo dopadu bylo spočítáno Zdeňkem Ceplechou z ondřejovské hvězdárny,” okomentoval událost pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Nesmírně vzácný uhlíkatý chondrit

„Jedná se o kusy velice vzácného a na uhlík bohatého kamenitého meteoritu starého cca 4,6 miliardy let. Proč vzácného? Protože na Zemi strašně rychle erodují,” zmínil na Twitteru Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV ČR.

Konkrétně je meteorit tzv. uhlíkatým chondritem, což podle Suchana znamená, že jde o druh kamenného meteoritu (jsou i železné). Jde o jeden z nejranějších materiálů ve Sluneční soustavě, o kterém je známo, že obecně obsahuje organický materiál a aminokyseliny, což jsou důležité složky pro vznik života, píše The Guardian.

Určitý úlomek horniny, tedy uhlíkatý chondrit, který ve Spojeném království nikdy předtím nebyl při dopadu z kosmu objeven a ve světě jich známe jen přes padesát (z 65 tisíc známých meteoritů na Zemi), narazil na příjezdovou cestu ve městě Winchcombe v gloucestershirské části přírodní oblasti Cotswolds, jak oznámili odborníci z Přírodopisného muzea v Londýně. Potvrdili, že poblíž byly získány další fragmenty a jsou rovněž v dobrém stavu.

Objekt, který se pravděpodobně stane známý jako „meteorit Winchcombe”, je navíc první, který byl ve Velké Británii odhalen za posledních 30 let.

Češi přispěli k výzkumu dopadu velkých těles na Zemi

Věda a školy

Britové se domnívají, že ještě lze najít další úlomky ve formě tmavých kamenů, hromádek drobných kamínků či dokonce prachu. Lidé v oblasti, pokud najdou potenciální zbytky, jsou vyzváni, aby pořídili fotografii a zaznamenali polohu nálezu, až poté mají případný vzorek dát do hliníkové fólie a kontaktovat Přírodopisné muzeum.

Pro vědeckého pracovníka muzea Ashleyho Kinga je „splněným snem“ být jedním z prvních lidí, kteří viděli a studovali meteorit, který se podařilo získat téměř okamžitě po sestupu.

„Téměř všechny meteority k nám přicházejí z asteroidů, původních stavebních kamenů Sluneční soustavy, které nám mohou prozradit, jak se planety jako Země formovaly,” poznamenal King.

Podobnosti s bolidem nad ČR i japonským úspěchem

Suchan doplnil, že v tomto britském případě šlo o něco podobného, co jsme v Česku zažili 29. ledna ráno. I tehdejší český úkaz byl doprovázen výraznými zvukovými projevy a zjistilo se, že celková zaznamenaná dráha bolidu nad naším územím byla 121 kilometrů dlouhá a těleso ji urazilo za necelé čtyři sekundy.

Za čtyři sekundy 121 km. Vědci uvedli detaily k průletu jasného bolidu nad Českem

Věda a školy

Podle japonské vesmírné agentury JAXA je navíc „anglický” meteorit podobný vzorku, který nedávno získala ve vesmíru japonská mise Hajabusa 2, která na Zemi dopravila přes pět gramů úlomků z asteroidu Ryugu, připomněla stanice CNN.

V kapsli jsou skutečně vzorky z planetky, hlásí japonský vesmírný úřad

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám