Hlavní obsah

Ukončení studia po prvním semestru aneb Jak přestoupit na jinou vysokou školu

Ukončení studia během prvního semestru není nic neobvyklého, možnost okamžitého přestupu studenta na jinou vysokou školu už poměrně ano. Každoročně nicméně tuto větší či menší nepříjemnost řeší až tisíce studentů. Původně špatně zvolený obor nemusí být neřešitelným problémem, ovšem pravidla se u jednotlivých škol liší.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Akademický rok na vysokých školách zpravidla začíná koncem září a končí v rámci letního semestru v květnu. Občas se ale stává, že student nezvládne projít přes zápočty a zkoušky zimního semestru, případně zjistí, že by pro něj bylo lepší studovat jiný obor.

Ve většině případů je nutné studium přerušit (nebo ukončit) a počkat do jara na přijímací zkoušky – samozřejmě v případě, že student v zimním semestru nechodil na dvě VŠ a rozhodl se setrvat dále už jen v jedné z nich.

Obecně platí, že studenti v Česku, kteří ukončí zimní semestr, nemohou v rámci veřejných VŠ pokračovat v jiném studijním programu.

Veřejné vysoké školy přijímačky uzavírají obvykle v březnu, u soukromých je možné se přihlásit i později. Některé univerzity, a to většinou spíše ty soukromé, ale umožňují nastoupit již do letního semestru, tudíž studenti nemusejí čekat další půlrok.

Pokud se rozhodnou ve studiu pokračovat, mohou jej přerušit nebo se přihlásit na jinou školu. A na některé školy se mohou zapsat již od února.

Výjimečné únorové „přestupní období”

„Naše vysoká škola reaguje pružně na zájem studentů nastoupit na studium již od února. Každoročně této nabídky využije více než 100 studentů,“ popsal rektor Vysoké školy obchodní (VŠO) v Praze Vladimír Krajčík.

Letos nově VŠO podle Krajčíka nabízí dva akreditované studijní programy: Řízení lidských zdrojů a Digitální ekonomika a společnost.

Do zahraničí vyjela na podzim s Erasmem polovina přihlášených

Věda a školy

„Studenti si mohou na naší škole dostudovat i chybějící předměty z minulého semestru. Všechny přednášky a cvičení jsou totiž uloženy na serveru školy a studentům je umožněno absolvování i těchto předmětů v individuální formě studia,“ nastínil specifikum současné online výuky rektor tohoto soukromého vzdělávacího zařízení.

Veřejné školy? Nové studium v Brně či doktoráty na UK

Možnost začít studovat již od února ale zatím celkově obvyklá není, nicméně nabízí ji také Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně.

Fakulta této veřejné VŠ konkrétně nabízí programy Ekonomika a management (rovněž v angličtině) a Systémové řízení a informatika se začátkem v letním semestru. Nejde o „přestup” v pravém slova smyslu, ale o zahájení nového studia – student musí udělat přijímačky.

Mendelova univerzita nechala postavit kravín 21. století

Věda a školy

Některé vysoké školy vypisují doktorské studijní programy na letní semestr. Univerzita Karlova (UK) v Praze druhým rokem vypisuje některé doktorské studijní programy s možností zahájení studia od 1. března. V letošním roce tuto možnost nabízí šest fakult, např. 3. lékařská fakulta, Matematicko-fyzikální fakulta či Přírodovědecká fakulta UK.

Klesá zájem o státnice z jazyků. Lidé preferují mezinárodní certifikát

Věda a školy

Jinak platí, že studenti v Česku, kteří ukončí zimní semestr, nemohou v rámci veřejných VŠ pokračovat v jiném studijním programu. „Taková možnost neexistuje na žádné vysoké škole v Česku, jelikož odporuje zákonu o vysokých školách,“ připomněl Petr Podzimek z UK.

Podle něj se však připravuje novela zákona, která tuto variantu – za jasně definovaných podmínek – umožní. Aktuálně ale tato možnost přesunutí do jiného studijního programu u veřejných VŠ kromě výše uvedených výjimek neexistuje. U soukromých tedy ano, ale opět nikoli u všech: kromě VŠO to „umí” třeba i pražská Vysoká škola podnikání a práva.

V prvním semestru ukončí studium 16 procent

Podle statistik ministerstva školství každoročně v prvním semestru ukončí studium veřejné či soukromé vysoké školy přibližně 16 procent zapsaných studentů.

Sklenička: Další semestr na distanc už VŠ nedají

Domácí

Nejaktuálnější data jsou z roku 2016, kdy se do prvních ročníků zapsalo 53 537 studentů a studium ukončilo 8716 z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám