Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Ostravě bojuje o studium lékařství

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Důrazem na vědu a personálním posílením se nyní snaží Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LF OU) získat zpět akreditaci pro magisterský obor všeobecné lékařství. Letos totiž poprvé do prvního ročníku tohoto oboru studenti nenastoupili. Národní akreditační úřad fakultě pro tento obor neudělil akreditaci kvůli pochybení při přijímání studentů a také proto, že nebyl dostatečně personálně zajištěn.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Do pěti let má v areálu ostravské lékařské fakulty vzniknout mezinárodní vědecko-výzkumné centrum za 1,2 miliardy korun.

Článek

Fakulta teď bojuje o to, aby akreditaci zpět získala a mohla opět přijímat mediky. Rozhodne se počátkem příštího roku.

Osud LF OU má nyní ve svých rukou nově zvolený děkan, epidemiolog Rastislav Maďar, který až do srpna bojoval v pracovní skupině ministerstva zdravotnictví s pandemií koronaviru v Česku.

Cílem je vytvořit v Ostravě atraktivní zázemí pro špičkové vědecké týmy v oblasti medicíny z Česka i zahraničí.
děkan LF OU Rastislav Maďar

Ten nyní ve spolupráci s vedením OU a ostravskou fakultní nemocnicí spustil na lékařské fakultě plán rozvoje vědecké činnosti, ale také práce na vybudování výzkumného centra. Chystá zde i další menší projekty.

Ostravská lékařská fakulta letos nesmí přijímat nové mediky

Domácí

Novým děkanem ostravské Lékařské fakulty má být epidemiolog Maďar

Domácí

„Cílem toho plánu je vytvořit v Ostravě atraktivní zázemí pro špičkové vědecké týmy v oblasti medicíny z Česka i zahraničí. Prioritou je i motivovat studenty, absolventy a akademiky k vědecké činnosti,“ vysvětlil Maďar s tím, že toto vše řeší projekt LERCO.

Jeho součástí je i vybudování mezinárodního vědecko-výzkumného centra za 1,2 miliardy korun. V areálu fakulty má vzniknout do pěti let za evropské peníze.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vizualizace chystaného mezinárodního vědecko-výzkumného centra

„Tento projekt znamená pro fakultu rozvoj a stabilizaci vědy a výzkumu. Nedávno zde vzniklo i Centrum zdravotnického výzkumu, kde se vytvoří menší vědecké celky, které pokryjí vědecké aktivity ve zdravotnických a medicínských oborech,“ upozornil prorektor pro strategii a rozvoj univerzity Roman Hájek.

Společně s fakultní nemocnicí

Do posilování vědy na fakultě se zapojila také Fakultní nemocnice Ostrava a vznikl společný projekt vědeckých start-upů.

Jejich cílem je přilákat na univerzitní a nemocniční pracoviště nové vědce, hlavně ze zahraničí. „Formou soutěže vyberou obě instituce společně vědce, kteří získají zázemí laboratoří v areálu fakulty a nemocnice i finanční podporu ve výši tří až pěti milionů korun na dobu tří let,“ sdělila mluvčí OU Lucie Fremrová.

Děkan ostravské lékařské fakulty Martínek byl odvolán

Domácí

O tyto finanční náklady se podělí škola s nemocnicí. „Věřím, že výsledky jejich činnosti posunou dopředu vědní oblasti medicíny jako onkologii, hematoonkologii i neurovědy,“ řekl ředitel fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

Studium kyberbezpečnosti odstartuje na Masarykově univerzitě už letos

Věda a školy

Fakulta chce k vědě přilákat i samotné studenty. Do studijního plánu čtvrtých a pátých ročníků proto zařadí povinně volitelné předměty, jako jsou základy vědecké činnosti, základy lékařského výzkumu a publikační aktivity. Navíc od prvních ročníků přibude dalších 10 povinných předmětů, které se budou týkat například psaní vědeckých prací, článků a částečně budou vyučovány v angličtině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám