Hlavní obsah

Tříčlenná posádka čínské vesmírné stanice putuje zpět na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Z čínské vesmírné stanice ve čtvrtek odletěla v kosmické lodi Šen-čou 12 trojice kosmonautů, kteří na oběžné dráze strávili 90 dní, 17 hodin a 2 minuty. Pokořili tím čínský rekord pro pobyt v kosmu. S odvoláním na čínskou vesmírnou agenturu CMSA o tom informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tříčlenná posádka čínské vesmírné stanice se vydala zpátky na ZemiVideo: Reuters

 
Článek

„Čínští kosmonauti se od předního stykovacího uzlu modulu Tchien-che (Nebeská harmonie) odpojili ve čtvrtek ve 2:56 SELČ,“ informoval Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

„Přistání je naplánováno na páteční ráno mezi 7:14 a 7:44 SELČ severovýchodně od kosmodromu Ťiou-čchüan na pomezí provincie Kan-su a autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko,“ dodal na svém Twitteru tento popularizátor kosmonautiky.

Astronauti podle stanice CCTV před odletem stáhli veškerá data z provedených experimentů a stanici zajistili do té doby, než se na ni vypraví další posádka.

Čínští kosmonauti mají za sebou už druhou úspěšnou směnu vně své vesmírné stanice

Věda a školy

Šestapadesátiletý velitel Nie Chaj-šeng a jeho kolegové, 54letý Liou Po-ming a 45letý Tchang Chung-po, byli první posádkou na nové čínské stanici. Její základní modul Tchien-che vypustila Čína na oběžnou dráhu kolem Země koncem letošního dubna a v květnu tam čínská nákladní loď dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení.

První posádka složená jen z civilistů zamířila do kosmu. A hned na tři dny

Věda a školy

Zmíněnou trojici ve vesmírné lodi Šen-čou 12 na nízkou oběžnou dráhu vynesla raketa Dlouhý pochod 2F, jak připomíná agentura Reuters, 17. června. Posádka od té doby zvládla dva výstupy do kosmu, nainstalovala desetimetrové robotické rameno a skrze video hovořila s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Neví se, kdy přijde na řadu další posádka

Čína zatím nezveřejnila, kdy se do vesmíru vydá další posádka, ani kdo ji bude tvořit, plánuje však v letech 2021 a 2022 k dokončení svého orbitálního komplexu jedenáct misí.

Astronauti Hošide a Pesquet chystali u ISS instalaci dalších solárních panelů

Věda a školy

Stanice má být po dokončení podobně velká jako bývalá sovětská, později ruská stanice Mir. Její hmotnost bude přibližně pětinová ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), což je projekt, z něhož Spojené státy Čínu vyloučily. Fungovat by mohla 15 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám