Hlavní obsah

Tkáňové lepidlo zastaví krvácení za 15 vteřin, slibují výzkumníci z USA

Nové tkáňové lepidlo může zastavit krvácení už do 15 sekund, slibují američtí vědci. Daná technologie je inspirovaná vilejši (zástupci korýšů) a jejich schopností přisedle žít díky svému „slizu“ kupříkladu na trupech lodí či větších živočiších.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové tkáňové lepidlo je inspirováno vilejši a jejich schopností přichytávat seVideo: Reuters

 
Článek

Vědci z organizace Klinika Mayo v americkém státě Minnesota společně s kolegy z Massachusettského technologického institutu (MIT) vyvinuli rychle těsnící lepivou pastu na bázi výměšku z vilejšů, která má zastavit krvácení a „začistit” příslušné poranění za pouhých 15 sekund, a to bez ohledu na srážlivost krve.

Látka podobná lepidlu se k sobě podle odborníků a tvůrců váže stejným způsobem jako lidská krev, když se sráží. Chirurgové obvykle používají různé syntetické látky k urychlení srážlivosti krve a vytvoření sraženiny k zastavení krvácení. Takový úkon ale i v nejlepších případech zabere alespoň několik minut.

V rámci preklinických studií americký výzkumný tým podle svého vyjádření ověřil, že jeho pasta skutečně zastaví krvácení již za 15 sekund - ještě před zahájením srážení krve.

Drobní korýši v Karpatech přežili všechny doby ledové

Věda a školy

Inspirací pro vynalezení nového chirurgického lepidla, které takřka v okamžiku zastaví krvácení, byla lepkavá látka, kterou vilejši vylučují. S molekulami povrchu ji spojí protein. To vilejšům umožňuje přichytit se téměř k čemukoli. Daní korýši substanci používají k přilnutí ke skalám a trupům lodí, nebo dokonce i k mořským želvám či velrybám, píše server The Science Times.

Známým druhem skupiny vilejšů, pelagických korýšů (tzn. žijících v otevřených vodách), je např. vilejš stvolnatý (Lepas anatifera). Obývá teplá moře po celém světě, vytváří početné kolonie žijící přisedle na skalách, trupech lodí, plovoucích kmenech nebo na tělech želv i velryb. Živí se filtrováním planktonu. Je hermafrodit, pohlavní dospělosti dosahuje při délce kolem 2,5 cm. Tělo se skládá z části kryté pěti bílými vápenitými destičkami, a dlouhého stvolu, který může měřit i 80 cm.

„Naše výsledky ukazují, jak pasta dosahuje rychlé hemostázy (schopnost živého organismu zastavit krvácení a minimalizovat ztráty krve) způsobem nezávislým na srážení krve. Takový výsledný tkáňový uzávěr snese i vysoký krevní tlak v tepnách,“ poznamenal podle listu The Daily Mail spoluautor studie Christoph Nabzdyk.

Autonehody, oběti pobodání či ranění vojáci

„Jsme přesvědčeni, že lepidlo může být užitečné při zastavení závažného krvácení, a to i ve vnitřních orgánech, stejně tak u pacientů s poruchami srážlivosti nebo těch, kteří potřebují ředidla krve,“ dodal Nabzdyk.

Vědci doufají, že by to jednoho dne mohlo pomoci zachránit třeba životy vojáků, obětí bodných ran či osob po autonehodách.

Už žádná krev. Jihokorejští vědci vyvinuli jehlu, která po injekci zabrání krvácení

Věda a školy

Studie byla publikována v odborném časopise Nature Biomedical Engineering.

Reklama

Související články

Záchranáři testují lék na srážlivost krve

Když vzlétal před třemi týdny vrtulník pražské záchranné služby k vážné dopravní nehodě ve středočeském Kolíně, lékaři měli vůbec poprvé s sebou na palubě...

Výběr článků

Načítám