Hlavní obsah

Teleskop Jamese Webba se dostal do Lagrangeova bodu 1,5 milionu kilometrů od Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmický dalekohled Jamese Webba dosáhl svého konečného cíle, tedy své orbitální pozice 1,5 milionu kilometrů od Země. Dosud největší a nejvýkonnější zařízení svého druhu do kosmu vynesla raketa na konci loňského prosince, fungovat začne asi za čtyři měsíce, oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Teleskop Jamese Webba dosáhl svého cíleVideo: NASA, AP

 
Článek

Teleskop se na svou pozici dostal pomocí trysek při operaci, která trvala zhruba pět minut. Inženýři ze zemského střediska v americkém Baltimoru je aktivovali v pondělí 24. ledna ve 20:00 SEČ, napsala agentura AFP.

V bodě se vyrovnávají gravitační síly Země a Slunce

Sedmitunové zařízení bude pozorovat vesmír z tzv. druhého Lagrangeova bodu (L2) 1,5 milionu km daleko, tj. čtyřikrát dále, než je Měsíc, kde se vyvažují gravitační síly Země a Slunce.

Díky tomu může teleskop udržovat stabilní pozici a zároveň je dostatečně daleko od Slunce na to, aby dokázal zachytit velmi slabé infračervené záření, které dorazí na jeho zrcadla z prvních hvězd a galaxií, jež vznikaly před 13,5 miliardy let.

NASA ve vesmíru rozvinula Webbův teleskop, má dohlédnout do počátků vesmíru

Věda a školy

První pozorování se od zařízení, které je nyní od Země zhruba čtyřikrát dál než Měsíc, očekávají letos v červnu. Ten měsíc se můžeme dočkat i prvních kvalitních snímků od aparátu, připomíná list The Guardian. Předcházet jim bude nastavení zrcadel a ochlazení detektorů infračerveného záření.

„Jsme o krok blíže odhalení záhad vesmíru. Nemůžu se dočkat, až toto léto uvidím z Webbova teleskopu první nové výhledy na vesmír,“ citovala agentura AP prohlášení ředitele NASA Billa Nelsona.

Postupné „rozbalování“ dalekohledu

Webbův teleskop do vesmíru vynesla 25. prosince z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5. Vědci NASA následně na začátku ledna rozvinuli jeho tepelný štít, který kvůli své velikosti zhruba tenisového hřiště cestoval do vesmíru složený. O pár dní později následovalo rozložení dvou zrcadel, z nichž to větší má průměr 6,5 metru.

Webb putuje vesmírem a nadále se rozbaluje. Na řadu přišlo sekundární zrcadlo

Věda a školy

Na postupném „rozbalování” Webba se podílely desítky inženýrů. Nejobtížnějším krokem bylo právě rozvinutí tepelného štítu, skládajícího se z pěti vrstev speciálního materiálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám