Hlavní obsah

Tání v Antarktidě nabralo na tempu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledovce v Antarktidě tají dnes šestkrát rychleji než před čtyřiceti lety a třikrát rychleji než v 90. letech. Podle deníku The Independent to ukázala studie americké vesmírné agentury NASA, která se opírá o letecké fotografie, data získaná z 18 družic a o klimatické modely. Studii zveřejnil časopis Nature Geoscience.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Antarktida taje za posledních 40 let šestkrát rychlejiVideo: Reuters

 
Článek

V letech 1979 až 1990 přicházela Antarktida o 36 miliard tun ledu ročně. Do roku 2011 pak odtávalo v průměru 76 miliard tun antarktického ledu za rok. V letech 2012 až 2017 stouplo roční tempo úbytku tamních ledovců na 219 miliard tun během 12 měsíců.

Výsledkem je mimo jiné růst mořské hladiny o 14 milimetrů za uplynulých 40 let. Tání v Antarktidě přispívá k tomuto procesu 7,5krát více než všechny ostatní zdroje na světě.

Profesor Eric Rignot z kalifornské univerzity v Irvine, který studii vedl, už hrozil dramatickými změnami v budoucnu. „Je to takříkajíc jen vrcholek ledovce,“ řekl k dosavadnímu tání a dodal: „Protože antarktický ledovcový štít nadále taje, očekáváme mnohametrový nárůst mořské hladiny v příštích staletích.“

Tání přitom není rovnoměrné. Postihuje zejména ledovcové okraje Antarktidy. Na kontinentu samotném však nebyla zjištěna větší změna v rozsahu padání sněhu.

Rignotova studie tak jen vyvrací dosavadní představu, že ledovce na východě Antarktidy jsou táním postiženy méně než ty na opačné straně kontinentu. Ukázalo se však také, že ledovcový kryt na východě Antarktidy je poměrně stabilizovaný: ročně tam přibývá asi pět miliard tun ledu.

Reklama

Související články

Čeští vědci otestují vyhřívaná prostěradla

Konečně se po letech příjemně vyspí členové týmu vědců, který bude počátkem příštího roku pobývat několik týdnů na české vědecké polární Mendelově stanici...

Výběr článků

Načítám