Hlavní obsah

Střední školy už nebudou v dotovaném programu Mléko do škol, rozhodla vláda

– Praha

Střední školy čeká vyškrtnutí z dotovaného programu Mléko do škol. Návrh nařízení ministerstva zemědělství, které to umožní, v úterý schválila vláda. Státní rozpočet by měl ušetřit až 440 miliónů korun, peníze by se navíc měly částečně převést ze středních škol na základní. Změny budou platit od července, promítnou se tedy do nového školního roku. Svaz měst a obcí s tím nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Projekt Mléko do škol se má více soustředit na žáky základních škol.

Článek

Ministerstvo zemědělství v nynějším v návrhu upozornilo na to, že přestože předchozí vládní nařízení s navýšením rozpočtu na program počítalo, reálně se peníze nenašly. Předchozí kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni v březnu odsouhlasil změny v programu dotovaných potravin pro děti.

Neochucené mléko a mléčné výrobky dostávají od loňského září děti zdarma, rodiče připlácejí za ochucené. Dříve děti dostávaly zdarma pouze ovoce a zeleninu.

Svaz měst a obcí vidí jen snahu ušetřit

Stát by měl v příštím školním roce dát na program Mléko do škol 270 miliónů Kč a na dotované ovoce a zeleninu 220 miliónů.

Plánované zúžení programu se nelíbí Svazu měst a obcí, podle kterého je jediným argumentem pro vyřazení středoškoláků šetření peněz ze státního rozpočtu. Ekonomika se ale podle svazu vyvíjí dobře, nevidí tak k tomu důvod.

Zmenšování programu již dříve kritizovala Potravinářská komora ČR, nakonec ale se změnou souhlasila. V jejím čele je aktuální kandidát na post ministra zemědělství Miroslav Toman.

Novelizovanou vyhláškou plánuje ministerstvo zvýšit maximální podporu na jednotlivé porce potravin. Například na 330 ml tučného konzumního mléka by mělo jít 11,60 místo dřívějších 9,30 Kč. Ministerstvo uvádí, že snížením počtu zapojených dětí se zvýší finanční limit na produkty ze současných 307,50 na 358 korun na příští školní rok.

Kromě toho se plánují v programu další dílčí změny, například zařazení skyru (tradičního islandského mléčného výrobku) a jogurtu řeckého typu mezi podporované potraviny.

Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v ČR funguje od jara 2010. Programy mají vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám