Hlavní obsah

Společnost SpaceX vynesla do kosmu jihokorejský satelit. Překonala jeden rekord

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vesmírná společnost SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska vyslala na oběžnou dráhu jihokorejskou komunikační družici ANASIS-II. Firmě se povedl start stejného prvního stupně rakety Falcon 9, který na konci května dopravil na orbitu loď Crew Dragon, která pak s americkými astronauty Douglasem Hurleym a Robertem Behnkenem doletěla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Společnost SpaceX vynesla do kosmu jihokorejský satelit stejnou raketou, jakou dopravila na ISS dva astronautyVideo: Reuters

 
Článek

Aktuální start nosiče Falcon se satelitem z Jižní Koreje na palubě, který se měl původně uskutečnit 14. července, proběhl v pondělí 20. července ve 23:30 SELČ z Mysu Canaveral na americké Floridě.

O pouhých osm minut později již první raketový stupeň dosedl na plovoucí přistávací plošinu jménem Just Read the Instructions, která „kotví“ v Atlantském oceánu.

Opětovný start stejného stupně po 51 dnech

Zdárné přistání v Atlantiku stanovilo podle agentury Reuters nový rekord, co se týká doby, kdy byl nějaký jeden vzletový raketový stupeň opětovně použit - tento první stupeň svou misi zvládl 51 dnů po svém předchozím letu. Tak rychle se to zatím nikdy nestalo.

SpaceX vypustila do kosmu nejnovější americký vojenský GPS satelit

Věda a školy

Samotná vynesená družice ANASIS-II má sloužit jihokorejským vojenským potřebám.

Úspěšné umístění satelitu na oběžnou dráhu kolem Země firma SpaceX potvrdila na svém Twitteru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám