Hlavní obsah

Španělští rodiče bojkotují nadměrné množství domácích úkolů

Madrid

Rodiče žáků základních a středních škol ve Španělsku se rozhodli pro tento měsíc bojkotovat plnění domácích úkolů. Protestují tak proti jejich nadměrnému počtu. Domnívají se, že nijak nepřispívají ke zlepšování úrovně žáků a studentů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP akci, která se má dotknout úkolů nařizovaných učiteli během víkendů, iniciovalo sdružení rodičů žáků CEAPA, které je zastoupeno ve dvou třetinách ze zhruba 18 tisíc škol.

Podle předsedy CEAPA José Luise Pazose je přílišné množství úkolů pro žáky škodlivé, protože „šrocení“ překáží v dalších aktivitách, které jsou prospěšné pro zdravý vývoj jedince.

V ČR je úkolů výrazně méně

Podle žebříčku 38 zemí sledovaných Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) z roku 2014 je Španělsko s více než šesti hodinami týdně v zatěžování žáků úkoly jednou z nejhorších zemí po Rusku, Itálii, Irsku a Polsku.

Česko a Slovensko jsou na opačné straně žebříčku s více než třemi hodinami týdně. Ve Finsku a Jižní Koreji se úkoluje ještě méně, a přitom tamější žáci patří tradičně k nejlepším na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Na žáky není čas, přežívá výklad

Žáci sedí v hodině, učitel povídá a občas nahlédne do učebnice. Na tradiční takzvanou frontální výuku děti narazí ve většině hodin, ačkoli je málo přínosná....

Výběr článků

Načítám