Hlavní obsah

Sonda překonala rekord a přiblížila se ke Slunci nejvíce v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) jménem Parker Solar Probe se stala lidským výtvorem, který se dostal nejblíže ke Slunci. V pondělí pozdě odpoledne našeho času sonda překonala dosavadní rekordní vzdálenost 42,7 milionu kilometrů od Slunce, kterou zaznamenal německo-americký aparát Helios 2 v dubnu 1976, jak NASA připomíná.

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda Parker Solar Probe se blíží ke Slunci Video: NASA/JHUAPL

 
Článek

Parker Solar Probe se vydala k hvězdě našeho planetárního systému z floridského mysu Canaveral 12. srpna. Odstartovala s ní raketa Delta IV Heavy. [celá zpráva]

Dne 6. listopadu se sonda dostane ke Slunci na vzdálenost 24 milionů kilometrů.

Cílem projektu s rozpočtem kolem 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun) je získat nové poznatky o Slunci, které například umožní lépe předpovídat solární bouře, jež mohou ohrozit pozemské rozvodné sítě nebo satelitní navigaci.

Proč je teplota okolí Slunce vyšší než na povrchu

Sonda je první zařízení vyslané lidmi do vesmíru, které pronikne do sluneční koróny, což je oblast atmosféry naší hvězdy. Vědci by byli rádi, kdyby jim zaslané údaje pomohly objasnit, proč teplota koróny, dosahující až několika milionů stupňů Celsia, je o několik řádů vyšší než teplota kolem 5500 stupňů na povrchu hvězdy.

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman

Sonda Parker Solar Probe

Sonda během své mise, rozplánované do roku 2025, provede 24 nejbližších průletů kolem Slunce. První je propočítán už na 6. listopadu kolem půl páté ráno SEČ, kdy se aparát dostane 24 milionů kilometrů daleko od povrchu hvězdy. Nejvíce se ke Slunci má přiblížit v roce 2024, a to na 6,16 milionu kilometrů.

Největší rychlost letu

Podle propočtů vědců Parker Solar Probe v noci na pondělí překonala i dosavadní rekord nejrychleji letícího kosmického přístroje, a to 247 tisíc kilometrů za hodinu. Toho dosáhla v dubnu 1976 také již zmíněná sonda Helios 2.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety nesoucí sondu Solar Probe

Sonda, která se má jako první „dotknout” Slunce a objasnit extrémní počasí ve vesmíru, měla původně svou misi zahájit 11. srpna. [celá zpráva]

Kvůli technickému problému se však musel start rakety odložit. [celá zpráva]

Pouhý den poté ale už proběhlo vše v pořádku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kolem Země prosviští planetka ve tvaru lebky

Okolo naší planety proletí 11. listopadu asteroid připomínající svým tvarem lebku, a to ve vzdálenosti téměř 40 miliónů kilometrů. Přezdívá se mu „Velká dýně“,...

Vystartovala první evropská mise k Merkuru

Z kosmodromu Evropské kosmické agentury (ESA) Kourou ve Francouzské Guyaně v sobotu brzy ráno odstartovala raketa Ariane 5 se dvěma satelity. Jeden patří ESA,...

Výběr článků

Načítám