Hlavní obsah

Sonda spustila na asteroid pozorovací modul. Hledá se původ Sluneční soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská sonda Hajabusa 2 vyslala na asteroid Ryugu německo-francouzské pozorovací robotické zařízení MASCOT, které má na povrchu sbírat a vysílat data o teplotě či nerostném složení planetky. Úspěšné vysazení sondy na povrch vesmírného tělesa je dalším krokem v projektu, jehož ambicí je hledat stopy po původu Sluneční soustavy.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Ilustrace modulu MASCOT

Článek

„Po ověření dat zaslaných sondou můžeme potvrdit, že MASCOT se podle plánu oddělil od sondy,“ oznámila japonská kosmická agentura JAXA na Twitteru. Později úřad potvrdil, že modul úspěšně přistál.

Jak uvádí agentura AP, při prvotním manévru před přistáním se modul vyrobený pod patronátem Německého střediska pro letectví a kosmonautiku (DLR) k asteroidu přiblížil až na vzdálenost pouhých 50 metrů. Baterií poháněné zařízení krabicového tvaru může sbírat a vysílat údaje po dobu 16 hodin.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Znázornění komunikace přístroje maskot se sondou Hajabusa

Blíží se první sběr vzorků

Sonda Hajabusa 2 bez lidské posádky letěla do blízkosti asteroidu Ryugu více než tři roky, během nichž zdolala 280 miliónů kilometrů. U planetky operuje od června. Před týdnem na jeho povrch úspěšně spustila kontejner MINERVA-II 1 se dvěma rovery. [celá zpráva]

Poté poslala první zajímavé fotografie kamenitého povrchu vesmírného tělesa. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímky pořídily dva rovery.

MASCOT byl na sondě umístěn v kontejneru MINERVA-II 2, ve kterém je ještě robot Rover-2. Ten má na asteroid dosednout až příští rok.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Sonda Hajabusa 2 nad asteroidem

Novinky už informovaly, že s prvním sběrem vzorků z povrchu počítají Japonci na konci tohoto měsíce. Při daném manévru se Hajabusa 2 těsně přiblíží k povrchu a vzorky odebere pomocí sběrné hubice.

Příští rok v březnu nebo dubnu sonda vystřelí na asteroid projektil, který vytvoří malý kráter. Z jeho nitra se poté odebere další vzorek. Se získaným materiálem se pak vrátí na Zemi do konce roku 2020.

Reklama

Související články

Sonda Parker Solar Probe letí ke Slunci

Z floridského mysu Canaveral v neděli po jednodenním odkladu odstartovala raketa se sondou Parker Solar Probe, která zamíří ke Slunci a přiblíží se mu na...

Na pólech Měsíce je led, potvrdila NASA

Na povrchu Měsíce je definitivně potvrzena přítomnost vodního ledu. Na svém webu o tom informovala americká vesmírná agentura NASA, podle níž vědci pozorovali...

Výběr článků

Načítám