Hlavní obsah

Snímek splývajících galaxií naznačuje, co čeká Mléčnou dráhu

Nový snímek z dalekohledu na havajské observatoři Gemini ukazuje dvě „propletené“ galaxie, které se za miliony let nakonec spojí do jedné. Vidíme tak podobný osud, který se očekává v daleké budoucnosti i u naší galaxie Mléčné dráhy. Aktuálně zveřejněný obrázek představuje dvě spirální galaxie v procesu začínající srážky a slučování, napsal portál Space.com.

Foto: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURAImage processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF's NOIRLab), J. Miller (Gemini Observatory/NSF's NOIRLab), M. Zamani (NSF's NOIRLab) & D. de Martin (NSF's NOIRLab)

Snímek z dalekohledu Gemini North na Havaji odhaluje dvojici vzájemně se ovlivňujících spirálních galaxií – NGC 4568 (níže vpravo) a NGC 4567 (výše vlevo) – jak se začínají střetávat a slučovat. Za 500 milionů let vytvoří jedinou eliptickou galaxii.

Článek

Střetávající a vzájemně se ovlivňující spirální galaxie s označením NGC 4568 a NGC 4567 – také známé jako Motýlí galaxie kvůli tvaru se dvěma laloky, který jejich interakce způsobuje – se nacházejí ve vzdálenosti asi 60 milionů světelných let od Země v souhvězdí Panny.

Webbův dalekohled pořídil vzácné snímky galaxie Kolo od vozu

Věda a školy

NGC 4567 a NGC 4568 se začaly srážet, protože je gravitace stahuje k sobě. Podle prohlášení americké společnosti NOIRLab, která provozuje teleskop Gemini North na Havaji, zhruba za 500 milionů let dokončí tyto dva kosmické systémy spojení a vytvoří jedinou eliptickou galaxii.

Observatoř Gemini je astronomická observatoř skládající se ze dvou dalekohledů o velikosti 8,19 metru: Gemini North (Havajské ostrovy) a Gemini South (Chile).
Gemini North – oficiální jméno přístroje zní Frederick C. Gillett Gemini Telescope; tento teleskop se nachází na Havaji na sopce Mauna Kea v nadmořské výšce 4213 metrů.

Nový snímek galaxií poskytuje vědcům jistý náhled toho, co se možná stane za přibližně pět miliard let i „u nás“, jak předpověděli odborníci z vesmírného úřadu NASA, až se naše Mléčná dráha srazí se svým nejbližším velkým sousedem, galaxií v Andromedě.

Astronomové mohou pracovat s dosud nejdetailnějším snímkem galaxie Andromeda

Věda a školy

Taková kolize zásadně přemění každou galaxii – v našem případě zřejmě vrhne Slunce a Sluneční soustavu do jiné oblasti výsledné galaxie.

Jádra galaxií 20 000 světelných let od sebe

V této rané fázi jsou centra obou galaxií NGC 4567 a NGC 4568, ač to tak na fotce nevypadá, od sebe vzdálena 20 tisíc světelných let. Jak se galaxie více proplétají, gravitační síly povedou k četným událostem intenzivní tvorby hvězd. Původní struktury galaxií se budou měnit a deformovat.

Spirální galaxie NGC 4567 a NGC 4568 patří podle České astronomické společnosti do velké Kupy galaxií v Panně. Spirální pár s klasickými spirálními rameny, prachovými pásy a hvězdokupami je též znám jako Motýlí galaxie či Siamská dvojčata. Dvojice galaxií velmi blízko sebe se zatím nezdá být příliš deformovaná gravitačními slapy. Jejich obří molekulární mračna se sráží a nejspíš podporují vznik kup hmotných hvězd. Jejich jádra od sebe dělí asi 20 tisíc světelných let.

Postupem času budou kolem sebe „tančit“ ve stále menších a menších kruzích, jak upozorňuje zpravodajská stanice CNN, která o novém snímku rovněž informovala. Pevně sevřený tanec přitáhne a roztáhne dlouhé proudy plynu a hvězd a takříkajíc smíchá obě galaxie dohromady do něčeho, co bude připomínat kouli.

Astronomové zřejmě našli od nás nejvzdálenější a také nejstarší galaxii ve vesmíru

Věda a školy

Jak uběhnou miliony let, galaktický svazek spotřebuje nebo rozptýlí plyn a prach, které jsou zapotřebí ke spuštění zrodu hvězd, což způsobí zpomalení a nakonec zastavení tvorby hvězd. Pozorování i dalších galaktických kolizí a počítačové modelování astronomům poskytují důkazy, že splynutím spirálních galaxií vznikají galaxie eliptické.

Až se pár spojí, výsledný útvar může vypadat např. spíše jako eliptická galaxie Messier 89 (M89 / NGC 4552), která se také nachází v souhvězdí Panny. Jakmile totiž objekt M89 ztratil většinu plynu potřebného k vytvoření hvězd, docházelo už jen k velmi malé hvězdotvorbě. Nyní je galaxie domovem starších hvězd a pradávných hvězdokup.

Foto: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURAImage processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF, NOIRLab), J. Miller (Gemini Observatory/NSF, NOIRLab), M. Zamani (NSF, NOIRLab) & D. de Martin (NSF, NOIRLab)

Na obrázku jsou vidět i zářící pozůstatky supernovy, která byla detekována v roce 2020.

Na novém snímku NGC 4567 a NGC 4568 zároveň můžeme vidět dosvit supernovy, poprvé detekovaný již v roce 2020. Je tam v podobě jasné skvrny v jednom ze spirálních ramen galaxie NGC 4568.

Další úspěch astronomie. Pokochejte se prvním snímkem „naší“ černé veledíry

Věda a školy

Tyto tzv. Motýlí galaxie zachytil letos v lednu také aparát na teleskopu VLT (Very Large Telescope) na observatoři Paranal v chilských Andách, kterou provozuje mezivládní organizace Evropská jižní observatoř (ESO).

Foto: ESO

Motýlí galaxie na jiném snímku z ledna 2022

Ta připomíná, že srážky galaxií nejsou ve vesmíru nic neobvyklého. Ač bychom si mohli myslet, že jsou „dramatické a katastrofální“, jsou podle ESO překvapivě klidné – jako tanec hvězd, plynu a prachu, zinscenovaný gravitací. A tento osud, jak už bylo řečeno, s nemalou pravděpodobností čeká i Mléčnou dráhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám