Hlavní obsah

Další úspěch astronomie. Pokochejte se prvním snímkem „naší“ černé veledíry

Astronomové zveřejnili první snímek superhmotné černé díry v srdci naší galaxie Mléčné dráhy. Ve čtvrtek prezentované výsledky představují podle zástupců mezivládní organizace Evropská jižní observatoř (ESO) zásadní důkaz, že daný objekt je skutečně černou dírou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teleskopy zachytily obří černou díruVideo: Reuters

 
Článek

Přináší to také významné poznatky o fungování těchto kosmických gigantů, o kterých se soudí, že sídlí v jádrech většiny galaxií.

Snímek vytvořili odborníci celosvětového vědeckého týmu „Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration“ na základě dat pořízených globální sítí radioteleskopů sdružených pod hlavičkou EHT.

Foto: EHT Collaboration

První snímek černé díry Sgr A* v centru Galaxie

Vědci už dlouho sledují hvězdy obíhající kolem neviditelného, kompaktního a velmi hmotného tělesa ležícího v centru naší Galaxie. Na základě těchto pozorování usoudili, že objekt pojmenovaný Sagittarius A* (Sgr A*) by zřejmě mohl být černou dírou.

NASA zveřejnila působivé hudební motivy. Pocházejí z černých děr

Věda a školy

Snímek tak přináší dlouho očekávaný pohled, který je prvním přímým vizuálním důkazem správnosti této domněnky.

Nelze ji spatřit přímo, pomáhá zářící plyn v okolí

Černé díry obecně křiví světlo i čas a z jejich středu se nedostane ven vůbec nic, ani gravitační vlna. A jelikož je černá díra zcela temná, nemůžeme ji spatřit přímo, jak připomínají v tiskové zprávě vědci z organizace ESO, jejímž členem je i Česko - ostatně Astronomický ústav Akademie věd ČR na nový úspěch rovněž upozorňoval.

Zářící plyn okolo však odhaluje neklamné známky její přítomnosti: temnou centrální oblast označovanou jako stín černé díry a jasný prstenec kolem. Záběr zachycuje paprsky světla zakřivené v silném gravitačním poli černé díry, která je zhruba čtyřmilionkrát hmotnější než Slunce.

Na ondřejovské hvězdárně už operují první Čerenkovovy teleskopy v Česku

Věda a školy

„Byli jsme překvapeni, jak dobře souhlasí pozorovaná velikost prstence s předpovědí Einsteinovy obecné teorie relativity,“ poznamenal k tomu vědecký pracovník EHT Geoffrey Bower z ústavu pro astronomii a astrofyziku při instituci Academia Sinica se sídlem na Tchaj-wanu.

„Tato bezprecedentní pozorování výrazně zlepšila naše chápání dějů, které se odehrávají v samotném centru naší Galaxie, a přinášejí nový pohled na interakci obřích černých děr s okolím,“ dodal.

„Jako kobliha na Měsíci“

Jelikož se černá díra nachází 27 tisíc světelných let od Země, má na obloze asi stejnou úhlovou velikost jako „kobliha na povrchu Měsíce“. Aby ji bylo možné zobrazit, vytvořili experti právě výkonný superteleskop EHT, který propojil osm existujících radioteleskopů na celé planetě. Vznikl tak unikátní virtuální dalekohled o pomyslném průměru srovnatelném se Zemí.

Vesmírný valčík obřích černých děr skončí srážkou

Věda a školy

Ačkoli se o výsledcích referuje až teď, projekt EHT sledoval objekt Sagittarius A* po několik nocí během roku 2017 a sbíral data po mnoho hodin, tedy způsobem, který se podobá pořizování fotografií s velmi dlouhou expozicí.

Foto: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org), EHT Collaboration

Mléčná dráha a poloha centrální černé díry naší Galaxie na obloze při pohledu z lokality ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array)

Kromě jiných zařízení se do sestavy EHT zapojily i observatoř ALMA a teleskop APEX pracující v poušti Atacama v Chile, jejichž spoluvlastníkem a spoluprovozovatelem je ESO. Na projektu se podílí také další instituce se svými přístroji: radioteleskop IRAM ve Španělsku a od roku 2018 též pole antén NOEMA ve Francii. Superpočítač, který byl použit ke kombinaci dat získaných EHT, sídlí v Institutu Maxe Plancka v Německu.

„Je úžasné, že ESO hrála po mnoho uplynulých let takto významnou roli při odhalování tajemství černých děr a zejména objektu Sgr A*,“ potěšeně konstatoval generální ředitel ESO Xavier Barcons.

Astronomové ukázali první fotku černé díry

Věda a školy

Nový úspěch projektu EHT navazuje na snímek černé díry zveřejněný v roce 2019, ta se nachází v centru asi 55 milionů světelných let vzdálené galaxie Messier 87 (M87) a vědci ji dnes označují M87*. Tehdy se stala vůbec první „vyfocenou“ černou dírou.

Foto: EHT Collaboration

Historicky první snímky dvou černých děr: vlevo záběr M87*, vpravo objekt Sgr A*

Tyto dva objekty jsou si velmi podobné, a to přesto, že černá díra ve středu Mléčná dráhy je více než tisíckrát menší a méně hmotná než M87*. „Máme zde dva různé typy galaxií a dvě černé díry s velmi rozdílnou hmotností, přesto jsou si poblíž okraje překvapivě podobné,“ okomentovala to Sera Markoffová z nizozemské Amsterdamské univerzity.

„To znamená, že při pohledu zblízka řídí jejich chování obecná relativita a odlišnosti pozorovatelné ve větších vzdálenostech musí být důsledkem rozdílných vlastností hmoty, která černé díry obklopuje,“ upřesnila.

Plyn až příliš rychle sviští

Dosáhnout tohoto výsledku však bylo o poznání obtížnější než u M87*, a to přesto, že objekt Sgr A* je mnohem blíže. Vědecký pracovník týmu EHT Chi-kwan Chan z Arizonské univerzity v USA vysvětlil, že to je tím, že plyn v blízkosti černých děr - jak v jádře galaxie M87, tak v případě Sgr A* - se pohybuje stejnou rychlostí: téměř rychlostí světla.

Foto: EHT collaboration (acknowledgment: Lia Medeiros, xkcd)

Srovnání velikostí superhmotných černých děr M87* a Sgr A*

„Ale zatímco v případě M87* mu jeden oběh trvá dny až týdny, u mnohem menší Sgr A* jsou to sotva minuty. Tedy že jasnost a rozložení plynu kolem Sgr A* se měnily během pozorování EHT velmi rychle - bylo to trochu jako pořídit ostrou fotku štěněte honícího si svůj vlastní ocásek,“ připodobnil.

Výzkumníci proto museli vyvinout sofistikované nástroje, které berou v úvahu pohyb plynu kolem černé díry Sgr A*. Zatímco M87* tak byla snadnějším, stabilnějším cílem, kde téměř všechny snímky vypadaly úplně stejně, v případě Sgr A* byla situace úplně jiná. Záběr zachycující Sgr A* je tak průměrem různých snímků, které členové týmu zvolili, aby poprvé zviditelnili obra obývajícího střed Galaxie.

Po kolizi dvou objektů se u mladé hvězdy objevil obrovský oblak prachu

Věda a školy

Astronomové zkrátka mají radost, že konečně mají k dispozici snímky dvou supermasivních černých děr zcela rozdílných hmotností, což má přinést příležitost pochopit, v čem jsou podobné a v čem rozdílné.

Foto: EHT Collaboration

Finální snímek vznikl průměrováním tisíců jednotlivých záběrů získaných pomocí různých výpočetních metod na základě dat z pozorování. Obrázky lze rozdělit do čtyř skupin podle podobných útvarů, které zachycují.

Reklama

Výběr článků

Načítám