Hlavní obsah

Síla Mordoru se rozšiřuje, líčil šéf Člověka v tísni studentům situaci v politice

– Praha

Multipolární svět, oslabování demokracie, „globalizace mezi hajzly”. To jsou podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka největší současné problémy společnosti. V pátek to prohlásil před čtyřmi stovkami účastníků Pražského studentského summitu. Šlo o 23. ročník akce, určené pro mladé lidi, kteří se chtějí věnovat diplomacii a politice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šimon Pánek (archivní foto)

Článek

Podle Pánka je svět svědkem největší změny za posledních 150 nebo 200 let. „Končí dominance euroamerického společenství, svět se zásadně mění. Bude to multipolární svět, který bude složitější, méně předvídatelný, nebezpečnější,” řekl.

Upozornil na oslabování demokracie, které souvisí s ekonomickou i politickou krizí Evropy a nejistotou spojenou s vývojem v USA.

Stavět na základních hodnotách

Za další problém Pánek označil „globalizaci mezi hajzly”. „Autoritáři a diktátoři se učí a učí se velmi rychle. Víte, kolikrát za rok se vidí (egyptský prezident Abdal Fattáh) Sísí a (ruský prezident Vladimir) Putin? Pětkrát. Přemýšlejte, o čem mluví – o tom, jak nejlépe zadusit občanskou společnost, jak nejlépe kontrolovat svoji zemi, jak kombinovat strach, cenzuru a policejní síly a jak odříznout občanskou společnost od podpory ze zahraničí,” zmínil.

Těžké období je podle něj vidět i v domácí politice. „Když se podíváte, kdo vyhrál prezidentské volby a kdo vyhrál parlamentní volby, tak brát velký optimismus není z čeho,” uvedl a přirovnal situaci k Tolkienově knize Pán Prstenů. „Síla Mordoru se postupně rozšiřuje,” poznamenal.

Studentům řekl, že se nemohou spoléhat ani na Gandalfa, ani na blanické rytíře, ale měli by stavět na základních hodnotách.

Pánek dále tvrdí, že Česko nepotřebuje tolik diplomatů, kolik je studentů na summitu, a že mu nechybí ani experti. „Potřebujeme lidi, kteří nelžou, bojují za základní hodnoty, jsou solidární, čestní a hájí lidská práva. To je to, co nám chybí,” uvedl.

Bouřlivý potlesk

Přítomným vytkl, že se sice snaží zvyšovat své znalosti a kvalifikaci, ale nestaví se proti špatným věcem. „Snažíte se víc vědět, ale ne víc bojovat. Tam to někde začíná,” podotkl skepticky.

Navzdory tomu, že kritikou mířil i na přítomné studenty, setkal se s bouřlivějším potleskem, než jakým účastníci ocenili předchozí řečníky. Na summitu před Pánkem vystoupili americký velvyslanec Stephen B. King, bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer a bývalý diplomat Petr Kolář.

Summit pořádá Asociace pro mezinárodní otázky. Poprvé se konal v roce 1995. Podporuje jej nadace manželů Kellnerových.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám