Hlavní obsah

Scio chce uchazečům o VŠ nabízet srovnávací zkoušky do budoucna prezenčně i online

Praha

Uchazeči o studium vysoké školy se i příští rok budou moci účastnit národních srovnávacích zkoušek (NSZ), tzv. Scio testů, online. Tato forma zkoušky, kterou organizuje společnost Scio, by se měla stát rovnocennou alternativou k prezenčním NSZ. Společnost se proto ve spolupráci s technologickým startupem Born Digital rozhodla vyvinout vlastní aplikaci pro zkoušení na dálku pod dohledem umělé inteligence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letos se kvůli epidemii covidu-19 konaly všechny termíny zkoušek pouze online. Zúčastnilo se jich zhruba 22 630 zájemců o vysokoškolské studium, což bylo o 1700 více než loni.

Pouze 79 zkoušek se letos konalo prezenčně - pro účastníky bez technického vybavení či se speciálními vzdělávacími potřebami

Srovnávací zkoušky využívají k přijímání uchazečů o studium každoročně desítky vysokých škol v Česku i na Slovensku. Konají se ve více termínech od podzimu do jara, zájemci se k nim mohou přihlašovat opakovaně. Letos se uskutečnilo 61 018 zkoušek, kterých se zúčastnilo 22 630 uchazečů.

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Věda a školy

Pouze 79 zkoušek se konalo prezenčně, a to pro účastníky bez technického vybavení či se speciálními vzdělávacími potřebami.

Webkamera, mikrofon a výpočet pravděpodobnosti podvádění

S online zkouškami začalo Scio kvůli covidu-19 poprvé loni na jaře. Stejně jako letos tehdy použilo systém společnosti Janison. Uchazeči museli mít počítač vybavený webkamerou a mikrofonem a být v uzavřené místnosti. Zkouška se celá nahrávala.

Inteligentní systém zaznamenával, co se v místnosti děje například podle zvuků, pohybu očí či práce na ploše počítače. Umělá inteligence pak vypočítávala pravděpodobnost podvádění, kterou následně vyhodnotili ještě pracovníci společnosti Scio.

Prosincové Scio testy, doplněk přijímaček na VŠ, proběhnou pouze online

Věda a školy

Nově se společnost rozhodla ve spolupráci se startupem Born Digital vyvinout vlastní aplikaci s názvem ScioLink, která by podle vedoucího projektu NSZ Martina Drnka měla být ještě kvalitnější. Součástí bude i nadále vzdálený dohled pomocí umělé inteligence. Nově bude podle Drnka schopná upozorňovat účastníky na potenciální porušení pravidel i při zkoušce.

„Nová technologie tak umožní, že od zkoušky nebudou muset být vyloučeni třeba účastníci, kteří si omylem nechají ve své blízkosti nepovolené předměty,“ poznamenal. Dodal, že po upozornění je budou moct odnést jinam.

Výhodou technologie ScioLink bude podle Drnka také snížení nároků na vybavení uchazečů a snížení ceny zkoušky. Umělá inteligence bude přímou součástí online testu. Fungovat bude v zabezpečeném prostředí Microsoft Azure.

Cena za prezenční zkoušku měla být podle zástupců společnosti Scio letos původně 530 korun, doplatek za její online podobu činil 280 korun. Celkem tak letos zkouška na dálku vyšla na 810 korun. Příští rok by podle Scio měly obě formy zkoušky stát stejně, a to asi 550 Kč.

Covidový školní rok? Studenti jsou demotivovaní a ve stresu, ukázal průzkum

Věda a školy

U jednoho termínu letos v únoru podle zástupců Scio systém společnosti Janison vypadl, což se dotklo asi osmi procent uchazečů. Jinak ale mělo drobnější technické potíže u každého termínu do jednoho procenta lidí. Kdo kvůli tomu zkoušku nedokončil, dostal náhradní termín.

Výsledek se kvůli porušení pravidel zkoušky nezapočítal u 3,5 procenta všech zkoušek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám