Hlavní obsah

S integrací ukrajinských uprchlíků chce pomoct i nový projekt dětských skupin

Praha

Pomoct navýšit kapacity předškolního vzdělávání hodlá projekt neziskové organizace Sto dětských skupin. Jeho cílem je do roka vytvořit v Česku 100 nových dětských skupin pro až 3600 dětí. Projekt ve středu představili zástupci organizace, kterou založila skupina inovačních designérů z pražského studia Q Designers. Cílem je mj. přispět k integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny do české společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle loňské výroční zprávy České školní inspekce se do mateřských škol nedostalo 40 tisíc dětí, jejichž rodiče žádali o jejich přijetí. Školy tak odmítly až čtvrtinu žádostí o místo ve školce, což bylo o dvě procenta víc než o rok dříve.

Problém s nedostatkem míst ve školkách se přitom nyní ještě prohlubuje tím, že kvůli napadení Ukrajiny Ruskem přišlo do Česka přes 350 tisíc ukrajinských uprchlíků a mezi nimi asi 30 tisíc dětí v předškolním věku.

Začínají zápisy ukrajinských uprchlíků do škol a školek

Věda a školy

Podle zakladatele organizace Sto dětských skupin Jindřicha Fialky jsou dětské skupiny skvělým způsobem, jak vyřešit chybějící místa ve školkách. V současnosti jich ale vzniká málo, jak uvedl.

„Proto jsme založili neziskovku, jejímž posláním je rozjet 100 dětských skupin po celém Česku a postarat se tak o 3600 dětí předškolního věku. Navíc díky tomu vytvoří 300 až 500 nových pracovních míst a dá rodičům příležitost najít si práci,“ prohlásil.

Nový web nabídne přes 200 tisíc učebnic češtiny pro ukrajinské uprchlíky

Věda a školy

Již nyní podle něj díky projektu funguje sedm dětských skupin v několika městech. Vypočetl, že dalších 21 se jich připravuje, z toho tři by se měly v nejbližší době otevřít v Praze.

Chtěli by nezávislost na dotacích

„Mezi roky 2020 a 2021 vzniklo v ČR 13 nových dětských skupin,“ řekl dále Fialka.

Důvodem jejich nízkého počtu podle něj mohou být částečně peníze. Nezisková organizace chce financování zajišťovat pomocí dotací a soukromých dárců tak, aby to vyžadovalo minimální spoluúčast rodičů.

Na MŠMT končí příjem žádostí o dotace na češtinu a adaptaci pro Ukrajince

Věda a školy

„Např. v dětské skupině ve Slaném nyní platí 1250 korun měsíčně,“ řekl Fialka. Poukázal na to, že ceny soukromých školek v některých regionech dosahují kolem 10 tisíc korun měsíčně za dítě.

Do pěti let by organizace chtěla své zkušenosti sdílet s dalšími zájemci o zakládání dětských skupin tak, aby se od ní mohli inspirovat. Jejím navazujícím cílem je nabídnout koncept dětských skupin také firmám, které by pak mohly nabízet dětské skupiny pro děti svým zaměstnancům jako benefit.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

„Do pěti let nastavíme provoz dětských skupin tak, aby byly nezávislé na dotacích a do deseti let posuneme kvalitu předškolního vzdělávání v Česku,“ dodal Fialka. Chtěl by, aby se fungováním dětských skupin inspirovaly i školky.

Projekt Sto dětských skupin podpořily Nadace Terezy Maxové a nábytkářská síť IKEA, která mu poskytne dárkové karty na vybavení v množství zhruba 19 tisíc výrobků. Fialka doplnil, že organizace by vedle financování potřebovala pomoct ještě se zajištěním dalších vedoucích dětských skupin.

Studie: Při nástupu všech dětí uprchlíků by v pražských školkách chybělo 2300 míst

Věda a školy

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám