Hlavní obsah

Rover Perseverance zachytil na Marsu zatmění Slunce

Robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost) americké vesmírné agentury NASA natočilo a poslalo na Zemi video marsovského „zatmění Slunce“. Mezi Marsem a Sluncem se totiž vyskytoval „měsíc ve tvaru brambory“. Na svém webu o tom ve středu informovala kalifornská Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA program Perseverance na starosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Rover Perseverance natočil Marsův měsíc Phobos, když procházel před slunečním kotoučemVideo: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

 
Článek

Na videu, které trvá zhruba 40 sekund, je zachycený přechod většího ze dvou známých měsíců rudé planety, Phobosu, přes sluneční kotouč.

Podle JPL automatický průzkumník záběr pořídil pomocí „kamery nové generace“ Mastcam-Z už 2. dubna, tedy v 397. marsovský den (408. pozemský den) své mise na sousední planetě.

Český astrofotograf ulovil pro NASA snímek dne: Jediné letošní úplné zatmění Slunce

Věda a školy

„Zatmění“ na Marsu probíhá podstatně kratší dobu, než trvá tento úkaz typicky na Zemi, a Slunce při něm není zastíněno ani zdaleka úplně, jen částečně, a i to poměrně málo. Phobos je totiž 157krát menší než náš Měsíc. Další měsíc Marsu, Deimos, je ještě menší, připomíná JPL.

„Tato pozorování mohou vědcům pomoci lépe porozumět oběžné dráze Phobosu a tomu, jak jeho gravitace působí na povrch Marsu, což nakonec utváří kůru a plášť rudé planety,“ vysvětlila JPL význam uvedené videosekvence.

Elektra má tři malé měsíce. Jako zatím první planetka

Věda a školy

„Věděla jsem, že to bude dobré, ale nečekala jsem, že to bude až tak úžasné,“ nechala se slyšet Rachel Howsonová z firmy Malin Space Science Systems v americkém San Diegu, členka týmu Mastcam-Z, který kameru obsluhuje.

Zatmění na Marsu už v roce 2004

Fotografie zatmění Slunce na Marsu pořídila už v roce 2004 dvojice robotických vozítek NASA Spirit a Opportunity, později v tom pokračoval další rover Curiosity.

Vozítko Curiosity spatřilo na Marsu květinu

Věda a školy

Avšak Perseverance poskytl dosud nejvíce přiblížené video přechodu Phobosu přes kotouč hvězdy naší planetární soustavy. Navíc s dosud nejvyšší snímkovou frekvencí.

Helikoptérka Ingenuity poletuje na rudé planetě už rok

Věda a školy

Perseverance přistál na Marsu loni 18. února v kráteru Jezero. Podle přesvědčení vědců se tam před 3,5 miliardy let nacházela voda, právě proto by se tam mohly uchovat stopy případného někdejšího života. Cílem mise je především hledání známek možného minulého, nikoli současného života na Marsu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám