Hlavní obsah

Rizika kouření e-cigaret: 17letý Kanaďan má 45procentní kapacitu plic

Sedmnáctiletého Kanaďana hospitalizovali s akutním zánětem průdušinek, způsobeným pravidelným kouřením e-cigaret. Lékaři jeho případ popsali v novém čísle časopisu kanadského lékařského svazu (CMAJ) a doložili, že se liší od známých případů v USA. Tam onemocnělo 2000 kuřáků e-cigaret a 42 jich zemřelo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Postižení američtí kuřáci e-cigaret mají převážně postižené plicní sklípky, plíce některých měly jizvy jako po popálení chemikálií. Odborníci došli k závěru, že pravděpodobnou příčinou může být syntetická forma vitaminu E, která se přidává do kuřáckých směsí.

Nemocný Kanaďan trpěl akutní bronchiolitidou, což je závažné respirační onemocnění, jež provází kašel, vyčerpání a dušnost. Toto onemocnění bylo pozorováno mezi zaměstnanci továrny, v níž se vyrábí v mikrovlnných troubách popcorn. Zaměstnanci tam inhalovali diacetyl, který se používá v potravinářství a pražené kukuřici dodává máslovou příchuť. Jeho požívání nebezpečné není, avšak jinak je tomu, pokud pronikne do plic. Odborné studie už několik let upozorňují na to, že je tato látka přítomna v náplních elektronických cigaret, ale dosud nebyl popsán případ onemocnění.

V USA za týden zemřeli na následky používání e-cigaret tři lidé

Amerika

Kanadští lékaři konstatovali, že zatím zdaleka nepanuje jistota o nebezpečnosti látek obsažených v e-cigaretách až na prokazatelnou škodlivost vlivu vitaminu E.

Kanadský pacient byl v dobré fyzické kondici a denně kouřil e-cigarety s příchutí zeleného jablka a cukrové vaty, do nichž si pravidelně přidával kanabinoid THC. Tato látka pochází z konopí a v Kanadě je od loňska legální.

V Michiganu zakazují e-cigarety s příchutí

Amerika

Pacient začal po pěti měsících silně kašlat. Lékaři jeho stav považovali za zánět plic a předepsali mu antibiotika. Protože se symptomy zhoršovaly, byl hospitalizován. Měl tak vážné dýchací problémy, že se zvažovala transplantace plic. Po zlepšení a propuštění z nemocnice má následky - jeho plíce mají ve srovnání s lidmi jeho věku a váhy jenom 45procentní kapacitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám