Hlavní obsah

První žena na Měsíci bude Američanka, prohlásil šéf NASA

Washington

Spojené státy v rámci návratu astronautů na Měsíc vyšlou na misi také ženu. Na úterním kosmickém sympoziu v americkém Coloradu to prohlásil šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Jak již Novinky informovaly, tak Američané, kteří jsou dosud jediní, kdo stanul na lunárním povrchu, chtějí na Měsíci přistát s lidmi v roce 2024.

Foto: Profimedia.cz

Šéf NASA Jim Bridenstine při březnovém představování plánů návratu astronautů na Měsíc

Článek

„První žena na Měsíci bude Američanka,” řekl Bridenstine.

K návratu na povrch souputníka Země uvedl, že to nebude jen nostalgická procházka do historie, ale vybudování předmostí pro pilotované lety k Marsu. Američané totiž chtějí využít lunární zdroje včetně vodíku a kyslíku k výrobě paliva. Samotné vyslání astronautů k rudé planetě NASA plánuje na 30. léta.

Skutečnost, že Američané chtějí přistát na Měsíci do pěti let, potvrdil v Praze i astronaut Andrew Feustel.

Druhou fází návratu na Měsíc je podle Bridenstina udržitelnost mise, má se tak stát do roku 2028. To znamená, že v té době budou mít USA opětovně použitelnou infrastrukturu k letům na Měsíc.

„Kdykoli budeme chtít, kamkoli budeme chtít, se budeme moci dostat na povrch Měsíce,” vysvětlil šéf NASA.

Přistávací modul sestrojí soukromá firma

K letu na Měsíc chce NASA využít vyvíjenou raketu SLS s lodí Orion. Výrobu přistávacího modulu plánuje svěřit soukromým vesmírným společnostem, od kterých žádá i menší přistávací systémy k dopravě nákladu, vědeckého materiálu či sond na lunární povrch. První udělení zakázek je možné očekávat již tento měsíc.

Bridenstine sdílel na svém Twitteru snímek z dubnového kosmického symposia.

Spojené státy letos v červenci oslaví 50. výročí přistání člověka na Měsíci, na jehož povrchu mezi roky 1969 a 1972 stanulo celkem 12 astronautů. Od té doby neučinil žádný stát vážný pokus vyslat na přirozenou družici Země lidskou posádku.

Reklama

Související články

Washington i Moskva plánují lety na Měsíc

Vyslat astronauty na Měsíc se chystá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Jeho šéf Jim Bridenstine oznámil, že by tam měli znovu přistát během...

Na povrchu Měsíce může být voda, tvrdí NASA

Vědci se domnívali, že Měsíc je především vyprahlý a voda tam existuje hlavně v ledových kapsách v kráterech poblíž jeho pólů. V posledních letech ale sonda...

Výběr článků

Načítám