Hlavní obsah

Pražské planetárium odhaluje hvězdnou oblohu už 60 let

Praha

Planetárium u pražské Stromovky, které svoji činnost zahájilo před 60 lety, 20. listopadu 1960, patří mezi 50 největších v Evropě. Nabízí program pro veřejnost a školy, pro zájemce o astronomii i řadu kurzů, kroužků a výstav. Promítací kupole planetária má průměr 23,5 metru - největší je podle internetových stránek planetária v ruském Petrohradě (s průměrem 37 metrů).

Foto: Profimedia.cz

Planetárium Praha

Článek

Oslavy 60. výročí pražské planetárium nicméně odsouvá, online náhrada nebude. Podle ředitele Jakuba Rozehnala už jsou lidé různých online akcí nyní dostatečně nasycení.

„Myslím, že je lepší počkat, osobní kontakt je nenahraditelný. Zvlášť u planetária, které nabízí zážitek, kdy sedíte a vesmír máte okolo sebe, nikoliv jen před sebou na obrazovce,” poznamenal Rozehnal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jakub Rozehnal je ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy od roku 2018.

Zájemci o pozorování oblohy každopádně jinak mohou využívat multifunkční sál Starvid, který byl v roce 2016 zmodernizován; promítaný obraz má osm milionů obrazových bodů. Dříve planetárium vylepšilo i projekční systém v sále Cosmorama, byla to investice za 30 milionů korun.

V Šanghaji dokončili největší planetárium světa. Otevřít by mělo příští rok

Cestování

Návštěvníci se prostřednictvím 4D simulátorů či virtuální reality mohou vžít do pocitů astronauta a zažít tak vesmír na vlastní kůži.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Promítání v sále Cosmorama

Od roku 1979 je planetárium součástí příspěvkové organizace Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy. Spadá pod ni také Štefánikova hvězdárna na Petříně, která byla zprovozněna v roce 1928, a hvězdárna v Ďáblicích z 50. let minulého století. Všechny tři instituce jsou sdruženy do platformy s názvem Planetum, kterou vede právě Rozehnal. Za loňský rok (k začátku prosince 2019) přivítaly 195 tisíc návštěvníků.

Covidová opatření

Rozehnal dodal, že letošní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru připravila organizaci o asi 12 milionů korun. Současná krize a jarní a podzimní uzavření zasáhly planetárium v době, kdy šla návštěvnost významně nahoru.

K plánům planetária dále uvedl, že končí životnost projekčního systému a v následujících letech by tak měla přijít jeho obměna. „Musí se pořídit nová kopule, nyní máme ještě tu původní z roku 1959. Máme v plánu koupit úplně nový systém, kdy se už nepromítá na plátno, ale celá kopule by měla být jedním obrovským promítacím přístrojem,” popsal.

Zemřel bývalý ředitel pražského planetária Marcel Grün

Věda a školy

Prvním ředitelem planetária byl popularizátor astronomie a selenograf Antonín Rükl. Organizaci vedl 40 let. V letech 2000–2017 stál v čele Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy další významný popularizátor astronomie a kosmonautiky, nedávno zesnulý Marcel Grün.

Planetária mají i další česká města, například Brno, Ostrava, Plzeň nebo České Budějovice.

Brněnské planetárium patří k nejkrásnějším v Evropě, rozhodl mezinárodní časopis

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám