Hlavní obsah

Pravidelně testovat se budou i studenti vyšších odborných škol

Praha

Testování ve školách na covid-19 se od pondělí 31. ledna rozšíří i na denní formu vzdělávání na vyšších odborných školách (VOŠ), kterým končí zkouškové období. O rozhodnutí vlády informoval ve středu na Twitteru ministr školství Petr Gazdík (STAN). Testy do těchto škol má MŠMT dodat podobně jako do ostatních typů škol.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Testování na koronavirus (ilustrační foto)

Článek

Žáci základních a středních škol se v současnosti testují jednou týdně antigenními testy. Na VOŠ se nyní studujících pravidelné testování netýká. Zaměstnanci těchto škol se testují dvakrát týdně, nově by se měli testovat jen jednou.

Speciální opatření o testování žáků a zaměstnanců škol se nyní týká přípravných tříd ZŠ nebo přípravného stupně speciální školy, základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách.

První dva týdny v lednu se v nich nastavilo testování dvakrát týdně, od 17. ledna se omezilo na pondělky.

Změna opatření: certifikát s druhou dávkou se zkrátí, po prodělání covidu měsíc bez testů

Domácí

V mateřských, vyšších odborných, základních uměleckých, jazykových a vysokých školách se žáci a studenti nyní netestují. Pracovníci těchto škol se zatím testují podle mimořádného opatření k testování zaměstnanců dvakrát týdně.

Škola vystaví potvrzení pro dalšího zaměstnavatele

Nadále by mělo platit, že pokud je někdo zaměstnán na pracovišti s dvěma testy týdně a zároveň ve škole s testováním jednou týdně, bude mu stačit jeden test za týden. Škola mu pro dalšího zaměstnavatele vystaví potvrzení. Pokud mu vyjde pozitivní antigenní test, bude muset na ověřovací PCR test.

Pro karanténu žáků po antigenních testech platí jiná pravidla než ve firmách

Věda a školy

Zaměstnanci firem, kteří se testují antigenními testy dvakrát týdně, naproti tomu při pozitivním výsledku na PCR nemusejí. Stačí, když bez příznaků onemocnění zůstanou pět dní v karanténě.

Povinné testování ve firmách se bude týkat i studentů VOŠ a žáků mimo denní studium

Věda a školy

Povinné testování zaměstnanců na covid dvakrát týdně se v současnosti týká např. i žáků mimo denní studium a také na VOŠ, ale právě jen při praxi na pracovišti.

Reklama

Související články

Omikron už zasáhl školy plnou silou

Nakažení učitelé, celé třídy v karanténě. Školy v Česku zasáhl omikron plnou silou. Někde ve třídách zůstala jen polovina žáků, někde vyhlašují ředitelské...

Výběr článků

Načítám