Hlavní obsah

Pohleďte vzhůru, nastala noc Perseid

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maximum každoročního srpnového meteorického roje Perseid nastává v noci z 12. na 13. srpna. V průběhu této noci je možné vidět na městy neosvětlené obloze, zejména mezi půlnocí a 4. hodinou ranní, průměrně 70 meteorů za hodinu. Dle astronomů jsou díky fázi Měsíce v novu podmínky ideální, znovu se takové naskytnou až v roce 2023. Kromě toho obloha nabízí i pohled na čtyři nejjasnější planety sluneční soustavy.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Perseidy pozorované na obloze u německého Einsiedlu

Článek

Meteorický roj Perseidy lze vidět vždy jednou v průběhu roku, a to tehdy, když se Země pohybuje v proudu drobných částic, meteoroidů, které za sebou na své dráze kolem Slunce zanechává mateřská kometa Swift-Tuttle, která roj vytváří.

Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce objevila roku 1992. Znovu se k němu přiblíží až v roce 2126. Pravidelně nám ji ale připomíná zmíněný roj tím, jak Země každý rok mezi 17. červencem a 24. srpnem prochází na své dráze skrze prachový proud rozptýlený za kometou.

Foto: Profimedia.cz

Kometa Swift-Tuttle, jak byla zachycená v roce 1992.

Samotný jev vzniká tak, že komety, jak se přibližují ke Slunci, uvolňují ze svého jádra materiál, který se v případě střetu se zemskou atmosférou odpaří. Tehdy vzniká působivý zářivý úkaz, kterému říkáme meteor, ale leckdo to označuje nesprávným lidovým pojmem „padající hvězda“.

Foto: Petr Horálek

Kompozitní snímek maxima roje Perseid nad Královou Studňou na Slovensku z roku 2016 zachycuje Mléčnou dráhu a 104 meteorů vylétajících z jednoho místa na obloze – radiantu v souhvězdí Persea. Nejvíce meteorů bude vidět tam, kde neruší světlo měst.

Protože tyto částice mívají rozměry menší než zrnka písku a jsou složeny z křehkého kometárního materiálu, při průletu zemskou atmosférou se zcela vypaří. Pozorovat je můžete déle než měsíc okolo maxima roje, jelikož první meteory z Perseid se zpravidla pozorují právě už 17. července, poslední 24. srpna.

Měsíc nebude překážet

Nejvíce meteorů však padá okolo maxima, které letos nastává v noci z neděle 12. srpna na pondělí 13. srpna. Podmínky jsou přitom ideální, Měsíc vstoupí do fáze novu 11. srpna v 11:59 SELČ a v noci tedy nebude rušit svým svitem. Na rozdíl od loňska. [celá zpráva]

„Pozorování meteorů ale doporučujeme hlavně ve druhé polovině noci, kdy souhvězdí Persea s radiantem roje vystoupá nejvýš nad obzor. Díky tomu mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní zazáří každou hodinu přibližně 70 meteorů,“ uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a České astronomické společnosti.

Foto: Petr Horálek

Astronomický snímek dne NASA z 10. srpna 2017: Noc Perseid

Foto: Česká astronomická společnost, Vilém Heblík

Jasná Perseida v souhvězdí Pastýře, 11. srpna, 23:14 SELČ. Místo pořízení: Jezbořice.

Nejvhodnější místa pro sledování úkazu jsou ta nejtmavší a s co nejlepším výhledem. Tedy dále od měst, kde je obloha příliš světlá kvůli světelnému znečištění a slabé meteory zde vidět nejsou.

„Pro sledování úkazu není třeba žádný dalekohled – meteory se objevují náhodně po celé obloze a jsou dost výrazné na spatření pouhýma očima,“ vysvětlil Suchan.

První zmínky o úkazu pocházejí z poloviny 3. stol. n. l. v souvislosti s umučením svatého Vavřince, což byl jeden z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši. Při pronásledování křesťanů údajně neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriana odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“.
Až italský astronom Giovanni Schiaparelli (1835–1910) ve druhé polovině 19. století prokázal, že jde o astronomický úkaz. Jako první našel přímou spojitost meteorů s kometami a dokonce určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle, objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862.

Jasné planety, Mléčná dráha i hvězdokupy

Nedělní obloha nabídla také jiné zajímavosti. Už zvečera bylo možné pozorovat velmi jasnou planetu Venuši nad západním obzorem. Při opravdu dobrých podmínkách šlo vyhledat i nesmírně úzký srpek Měsíce. Za soumraku pak nad jihozápadem planetu Jupiter.

Po 22. hodině již vynikl stříbřitý pás Mléčné dráhy, část naší Galaxie. Táhl se přes celou oblohu a ve směru k jejímu centru nad jihem najdeme Saturn. Celou noc zůstává výrazný Mars, který byl na konci července letošního roku nejblíže k Zemi za posledních 15 let. [celá zpráva]

Foto: NASA, ESA, STScI

Červencový snímek planety Mars, který pořídil Hubbleův vesmírný dalekohled.

Po půlnoci uvidíme nad jihovýchodem vycházet souhvězdí Býka a v něm výrazné otevřené hvězdokupy – tedy obří seskupení hvězd – Hyády a Plejády.

Název roje podle souhvězdí Persea

Název meteorického roje Perseid je odvozen od místa v souhvězdí, z něhož meteory vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Meteoroidy roje Perseid vstupují do atmosféry rychlostí 59 km/s a začínají zářit ve výšce okolo 120 km nad zemí. Pohasínají o desítky kilometrů níže, v případě větších Perseid i méně než 80 km nad zemským povrchem. Vlétají přitom do atmosféry z jednoho směru. 

Proto se nám zdá, jako by jejich dráha vycházela z jediného bodu na obloze, který se odborně nazývá radiant. Právě ten v době maxima roje leží v horní – severovýchodní polovině souhvězdí Persea. Vzhledem k tomu, že toto souhvězdí u nás vůbec nezapadá, létají meteory po celou noc.

zdroj: Astronomický ústav AV ČR

„Přeji jasné nebe, přeci jen je to šance na splnění mnoha desítek přání,“ uzavřel s úsměvem Suchan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám