Hlavní obsah

Počítač umí odhalit rakovinu hlasivek již v raném stadiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odhalit rakovinu hlasivek v počátečním stadiu dovede nový software, který vyvinul tým českých výzkumníků a lékařů. Počítač vybavený daným programem umí zpracovat výsledky specializovaného vyšetření, při kterém se zjišťuje kmitání hlasivek, a určit diagnózu. Zařízení bude stát kolem půl miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

CT vyšetření rakoviny hlasivek, ilustrační foto

Článek

Rakovinu hlasivek lze zjistit pomocí takzvané videokymografie (VKG), což je metoda, při níž se kmitání hlasivek snímá kamerou. Rakovina se totiž projevuje tuhnutím tkáně a postupnou ztrátou schopnosti kmitat.

Výsledky z VKG je potřeba vyhodnotit, teprve poté může lékař určit, jaká je diagnóza.

Při časném zachycení rakoviny jsou pacienti operováni mikrochirurgickými metodami s minimálními či spíše nulovými zdravotními následky.
Jitka Vydrová, Medical Healthcom

„Manuální hodnocení výsledků VKG nálezu je však obtížné a vyžaduje zkušenost, kterou lékař získává řadu měsíců. Proto bylo potřeba vyvinout sofistikovaný software k automatickému hodnocení lékařských nálezů vysokorychlostního zobrazení kmitání lidských hlasivek a přiřadit jim správnou diagnózu,” vysvětlila Jitka Vydrová, vedoucí lékařka společnosti Medical Healthcom, která se na vývoji softwaru podílela.

Výsledky na počkání

Do vývoje se zapojili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd ČR v Praze a výzkumníci z firmy Starmans Electronics. Výsledkem je software, který dokáže vyhodnotit data na počkání, bez nutnosti, aby se zpracovávala manuálně až po vyšetření.

Pro lékaře to znamená usnadnění a urychlení práce, pro pacienta možnost začít s léčbou dříve. Jak uvedla Vydrová, při časném zachycení rakoviny jsou pacienti operováni mikrochirurgickými metodami „s minimálními či spíše nulovými zdravotními následky” a vyhnou se dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Vývoj softwaru podpořila částkou 13,5 miliónu korun Technologická agentura ČR (TA ČR). Ta očekává, že cena kamerového zařízení VKG s vyvinutým softwarem bude do půl miliónu Kč, tudíž si jej bude moci dovolit více ORL lékařů spíše než stávající systém na vyšetřování hlasivek. Ten stojí přes dva milióny a není tak přesný.

„Nemá schopnost hodnotit patologii v kmitání hlasivek v reálném čase, hodnotí jen poslední dvě sekundy záznamu,” píše se ve zprávě TA ČR.

Medical Healthcom do jeho vývoje vložila 5,4 miliónu korun, Starmans Electronics 1,7 miliónu a ústav Akademie věd ČR půl miliónu.

Postupných úspěchů v boji s nádorovými onemocněními se jen letos objevilo hned několik. Kupříkladu vědci z Olomouce se činili i v jiných případech. V prosinci přišli s průlomovým objevem, že proti rakovině by mohl účinkovat lék pro alkoholiky. [celá zpráva]

Odborníci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého rovněž zevrubně zkoumají rakovinu slinivky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám