Hlavní obsah

Peníze na ICT techniku dostanou i víceletá gymnázia. Střední školy však stále ne

Právo, Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádné finance na nákup počítačů a další ICT techniky dostanou nejen základní školy, ale i nižší stupně víceletých gymnázií. Ministerstvo školství tím podle svých slov splní slib, že poskytne prostředky na posílení distanční výuky i jim. Nadále ale platí, že se podpora nebude týkat středních škol, přitom na rozdíl od převládající prezenční výuky na ZŠ a „nižších gymplech“ bude od pondělí značná část SŠ učit kromě případné praktické výuky distančně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga (ANO)

Článek

„Tyto peníze jsou určeny na to, aby školy při karanténních opatřeních mohly pokračovat ve výuce. Nové notebooky, tablety, ale třeba i výukové softwary, kamery a mikrofony by měly školám usnadnit přepínání mezi distanční a prezenční výukou. Tuto techniku bude také možné zapůjčit žákům, kteří doma nemají dostatečné vybavení pro online výuku,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Střední školy hlásí, že jsou na výuku na dálku připravené. V ZUŠ jsou zklamaní

Věda a školy

„Finanční prostředky na výpočetní techniku byly původně opravdu jen pro základní školy,“ řekla Novinkám předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Již v srpnu proto oslovila ministerstvo školství s tím, že i žáci nižšího stupně víceletých gymnázií plní školní docházku.

Nejen žádost této ředitelky pražského Gymnázia Nad Štolou tak byla nyní vyslyšena. Srpnová informace, že se to netýká nižších stupňů víceletých gymnázií, tehdy zarazila i šéfa Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého. Nicméně stále platí, že vyšší stupně gymnázií - a obecně střední školy - na ony speciální peníze nedosáhnou.

„Nutno zdůraznit, že co se týče vybavení škol, to je v první řadě povinností jejich zřizovatelů,“ zareagovala na dotaz Novinek tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Víceletá gymnázia na státní počítače nedosáhnou

Domácí

I přesto podle ní ministr Plaga na vládě dojednal už v srpnu pro základní školy částku 1,3 miliardy korun na nákup této techniky jak pro učitele, tak na zapůjčení pro žáky. Resort danou částku rozděluje základním školám v přepočtu 20 tisíc korun na kantora.

Potvrdila, že mimořádné finance na nákup počítačů a další ICT techniky dostanou nakonec i nižší stupně víceletých gymnázií. Podporu v celkové částce 41 milionů korun si rozdělí 248 škol.

Ale proč ne i střední školy?

MŠMT: Střední školy měly možnosti sehnat peníze už dříve

Samotné SŠ měly v posledních letech podle ministerstva možnost využití financí z evropských prostředků. „Například přes krajské akční plány mohly využít 2,2 miliardy korun na modernizaci, a to včetně modernizace ICT vybavení,“ konstatovala Lednová.

Další prostředky šly podle ní přes tzv. šablony „Využití ICT ve vzdělávání“ z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) MŠMT, díky které se do škol dostalo skoro 60 tisíc notebooků či tabletů.

Platy učitelů mají příští rok vzrůst o devět procent na 45 tisíc

Domácí

„Střední školy jsou tak v mnohem lepší situaci než školy základní. A proto MŠMT směrovalo výše uvedené finance nyní právě na povinnou školní docházku na základních školách a víceletých gymnáziích,“ uzavřela.

„Gympláci, průmyslováci vybavení většinou jsou, mají chytré telefony, tablety, notebooky. Tam kvalita výbavy je častější. Ale v některých učebních oborech není část populace tak vybavená. Jenže tam hlavně potřebují odborný výcvik, který se z domu dělat nedá,“ poznamenal k tomu už v srpnu pro Právo místopředseda Unie školských asociací Jan Mareš, ředitel Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově. Praxe mají nakonec být prezenčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám